Cum sunt văzuți Kamala Harris și Donald Trump prin ochii românilor care votează la alegerile din SUA

Cum sunt văzuți Kamala Harris și Donald Trump prin ochii românilor care votează la alegerile din SUA
Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Mii de români au plecat din țară pentru a trăi visul american. Au găsit pe celălalt continent locul pe care să îl poată numi acasă, iar în prezent, rezultatul alegerilor prezidențiale în SUA are o importanță majoră pentru ei.

Printre cei 244 de milioane de americani care votează, sunt şi 500.000 de români care au un cuvânt de spus la urne. Printre ei, şi Doru Tsaganea, care s-a s-a stabilit în State acum mai bine de 40 de ani şi a obținut cetățenie în 1992. În prezent, este profesor la Metropolitan College of New York, potrivit Observator News.

Kamala Harris, văzută din perspectiva unui alegător români

Kamala are şansa de a deveni prima femeie președinte din istoria SUA, însă, Doru a remarcat și câteva minusuri i-ar putea face pe alegători să nu aibă încrederea necesară pentru a o alege să conducă cea mai mai mare putere militară şi economică a lumii.

„Kamala nu are experiență economică. Primul lucru rău: nu a reușit să definească o politică internă și externă clară ca opusă a ceea ce Trump a devenit. Doi, perceput chiar de media democrată: nu a fost capabilă și nu este capabilă să dea răspunsuri profesionale la întrebări profesionale”, spune Doru Tsaganea, român stabilit în SUA.

Doru vede în Kamala şi câteva atuuri, printre care, crede el, și simplul fapt că este femeie.

„Este o persoană care are experiență în domeniul juridic. De asemenea, faptul că este femeie. Chestiunea asta atrage”, este de părere Doru Tsaganea, român stabilit în SUA.

Donald Trump, minusuri și plusuri

Dacă Donald Trump va câștiga alegerile ar fi primul preşedinte, în ultimii 132 de ani, care revine la putere.

„Despre Trump, primul lucru rău: personalitatea. Tendința de a-i insulta pe unii oameni pentru nimica toată, când n-avea nevoie să-i insulte. Tendința asta de supraevaluare a egoului, deci narcisism. Aș spune faptul că privește aproape toate lucrurile din punctul de vedere al banilor. Uneori, privind din punctul de vedere al banilor, deraiază”,  Doru Tsaganea, român stabilit în SUA.

Chiar şi aşa, Trump are şi plusuri din punctul de vedere al profesorului. Acesta este de părere că republicanul înţelege mult mai bine conflictul dintre Rusia și Ucraina, spre deosebire de alți lideri politici din America.

Politica externă, un factor la care se gândesc alegătorii din America

Florina Lepadatu este doctor în Comunicare. E de părere că americanii se tem pentru viitorul lor, din diferite motive, în funcție de candidatul care va ieși câștigător în urma alegerilor. cauza incertitudinii în ceea ce privește câștigătorul

„Am vecini americani, cetaţeni americani, care pur şi simplu mi-au spus ca sunt speriaţi de ceea ce va urma. Sunt divizaţi pentru că, de exemplu, Kamala Harris a ales să se ducă foarte puternic pe avort şi pe middle class, spune că vrea să taie taxele pentru clasa de mijloc, dar nu spune ce va face, iar Trump este foarte puternic pe economie”, povesteşte Florina Lepădatu, româncă stabilită în SUA.

Oamenii se așteaptă la o decizie categorică în ceea ce privește apartenența SUA de NATO. Acest aspect ar crește gradul de incertitudine privitor la pacea și siguranța mondială.

„Ne putem aştepta ca Trump să decidă ca America să se retragă din NATO. Cu siguranţă îl va susţine foarte mult pe Putin şi vom vedea probabil noi discuţii cu Xi Jinping, China. Marea întrebare – Cum va aduce el pacea în Israel?”, spune ea.

Pe de altă parte, Florina nu crede că o victorie a Kamalei ar schimba prea mult America.

„Harris, să ne aducrem aminte, ea a fost şi este vicepreşedinte, nu s-au întâmplat multe. Consider că va fi totul în continuare ca şi până acum. Cu siguranţă va fi pro-Ucraina, pro-Israel”, adaugă Florina Lepădatu, româncă stabilită în SUA.

Până acum, peste 80 de milioane de americani au votat anticipat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)