Care este tipul de cartof care este periculos pentru sănătate și care poate provoca decesul. La ce trebuie să aveți grijă

Care este tipul de cartof care este periculos pentru sănătate și care poate provoca decesul. La ce trebuie să aveți grijă
Foto: Freepik

Un medic din Singapore a făcut o recomandare celor care preferă să mănânce cartofii vechi. Aceștia pot dezvolta o toxină care poate pune în pericol sănătatea.

La ce trebuie să aveți grijă când alegeți cartofii

Medicul Samuel Choudhury din Singapore, le recomandă oamenilor să se ferească de cartofii care au înmugurit, dar și cei care au devenit verzi. Petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave. conform Știrile ProTv. 

Dr. Choudhry avertizează că otrava poate fi legată și de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două.

Medicul a povestit cazul unei fete, Maria Harless, din Denver, Colorado, care a avut „o poftă bruscă de piure de cartofi”. După ce i-a mâncat și s-a culcat, , „i s-a făcut rău” și s-a trezit în toiul nopții vomitând și suferind o durere de cap puternică. Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit era de vină, a explicat Dr. Choudhury.

„Suferea de otrăvire cu solanină – o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali. Aceștia (cartofii verzi și încolțiți) nu sunt. Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, deces”, a spus medicul.

Cum putem recunoaște cartofii

Germinarea, culoarea verde și gustul amar pot indica prezența unei toxine în cartofi. Cartofii capătă o nuanță verzuie și încep să încolțească dacă nu sunt depozitați la întuneric, explică Dr. Choudhury. Când cartofii sunt ținuți în locuri prea calde, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi,  încep să se dezvolte.

Deși estimările privind cantitatea de solanină toxică variază, se consideră că o doză de 1 mg sau mai mult poate fi periculoasă. Totuși, dacă tuberculul este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea acestora poate contribui la eliminarea toxinei.

Decojirea cartofilor este o altă metodă de reducere a nivelului de solanină, întrucât toxina se află concentrată sub coajă. Pentru a menține cartofii proaspeți, este recomandat să îi păstrați într-un dulap puțin mai cald decât frigiderul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)