Premierul României și candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, a fost prezent, vineri, la Congresul Reprezentanților Comunităților de Romi din România, unde a susținut un discurs.
Marcel Ciolacu a subliniat faptul că a participat și anul trecut la acest congres.
Printre altele, premierul a precizat că a trecut un an de când aștepta să fie invitat la o porție de Şah Hai Mas. “Sper că o să fiu invitat cât de curând”, a spus liderul PSD.
„Cu adevărat, a trecut un an de zile de când m-am așteptat să fiu și eu invitat la o porție de Şah Hai Mas. Sper că o să fiu invitat cât de curând.
Sunt disponibil la oricine mă invită fiindcă n-am mâncat niciodată și prea toată lumea povestește”, a spus Marcel Ciolacu.
Celebra mâncare țigănească Şah Hai Mas este un preparat la care se muncește mult.
Şah Hai Mas este cea mai cunoscută mâncare tradițională în comunitățile rome. Istoria ei începe din timpuri străvechi. Este un preparat extrem de consistent, care nu lipsește de la mesele mari.
Pentru a obţine o porţie pentru 6 persoane, puneţi la fiert 3 litri de apă, iar atunci când clocoteşte adăugaţi un ciolan de porc mai mare şi două aripi de curcan sau de găină, potrivit Click.
Separat, căliţi timp de câteva minute o ceapă şi un morcov. În oala în care fierbe carnea adăugaţi apoi câteva linguri de ghiveci de legume, iar după ce a fiert carnea puneţi morcovul şi ceapa călită, plus 300 de grame de varză murată şi 200 de grame de varză dulce tăiată fideluţă.
La 10 minute după ce aţi pus varza adăugaţi 150 de grame de orez. Amestecul se lasă pe foc până când toate sunt bine fierte, iar lichidul din oală a scăzut bine. Când fiertura e gata, se condimentează cu sare, boia, piper verde, a dat toate detaliile Sighişoara Cioabă.
La final există un secret: „Se lasă pe foc până când sunt fierte bine, trebuie să fie o mâncare scăzută. La final, se condimentează cu 2-3 foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust”.