Costin Dămășaru s-a confruntat cu o depresie severă timp de cinci ani de zile, având chiar și o tentativă de suicid. A încercat tot ce se putea pentru a se trata. A fost la 65 de terapeuți, a vizitat chiar și șamani, iar dorința lui de a trece peste depresie nu s-a oprit în granițele României, ci a ajuns mai departe, în Olanda și în Statele Unite, la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Viața lui s-a schimbat abia atunci când a trecut el însuși la cercetarea rețelelor neuronale și la neuroplasticitate. Conceptul apărut recent presupune schimbarea modului de a gândi prin reprogramarea rețelelor din creier. Chiar dacă poate suna înspăimântător, metoda este una non-invazivă și constă în antrenarea creierului pentru a dezvolta noi conexiuni, potrivit Libertatea.
Pentru că tratamentul a avut un efect pozitiv asupra sa, îmbunătățindu-i viața, Costin Dămășaru și-a dorit să ajute persoanele care se confruntă cu probleme similare. Astăzi, centrul prin care oferă acces la cele mai noi tehnologii neuropsihice, Veruvius, poate ajuta nu doar persoanele cu depresie, ci și cele cu anxietate sau autism.
Cu toate că este psiholog licențiat încă din anul 2020, Costin Dămășaru nu consideră că cei care trec pragul centrului sunt pacienți, ci clienți. În egală măsură, preferă să spună că îi ajută pe oameni prin antrenament pentru creier, nu tratament, iar firma sa nu este una medicală, ci o platformă de inovare în neurotehnologie.
În anul 2019 a accesat fonduri europene pentru cercetare în valoare de circa 30.000 de euro, însă afacerea s-a promovat aproape singură, organic, prin recomandările clienților mulțumiți.
„Având rezultate bune, clienții au făcut reclamă din gură în gură. A venit o doamnă din Dubai cu un copil cu autism și au fost rezultate foarte bune și așa a mers vorba mai departe. De asemenea, avem foarte mulți clienți din Statele Unite”, spune acesta.
Un dispozitiv care păcălește creierul că organismul se află încă burta mamei este cheia. Astfel, pacienții sunt ghidați pentru a-și schimba singuri rețelele neuronale.
„Am creat un dispozitiv numit The Womb, prin care păcălim creierul că se află în burta mamei. Creierul își aduce aminte cum era în uter și se face regresie. Clienții simt o relaxare foarte puternică, o amintire. Și creierul scoate la iveală rețelele neuronale primare. Noi îi ajutăm să acceseze resursele interioare și să își schimbe singuri rețelele neuronale. E o reconfigurare neuronală cu duhul blândeții. E practic un proces de învățare accelerată”, spune fondatorul Veruvis.
Prima ședință este dedicată realizării hărții mentale, urmând ca pe baza traseelor descoperite să înceapă și antrenamentul.
„Când vine cineva prima oară îi punem o cască pe cap și pe baza acesteia facem o hartă a creierului. Pe baza traseelor descoperite facem antrenament. Stai cu casca pe cap și încerci să controlezi o mașină pe un ecran. Mașina pornește când creierul este aproape de starea optimă”, a explicat Costin Dămășaru.
O altă metodă presupunea izolarea pacientului într-o cameră întunecată.
„Acolo când creierul nu mai are stimuli se concentrează. Procesul este mai puternic. În The Womb stai pe un pat special, dar nu în apă. Și se aude un sunet plăcut de pian. Creierului îi place acest sunet. Dar nu sunetul relaxează, ci este recompensa pentru creier”, a mai completat acesta.
În acest moment, o astfel de sesiune de „antrenament” costă 300 de euro, iar necesarul este de minimum 15. Însă Dămășaru spune că în viitor costul va scădea, pe măsură ce compania va reuși să își producă singură echipamentele, fără să mai fie nevoie de achiziționarea lor de la alți furnizori.
„În zece ani, depresia, anxietatea, bolile mintale, vor fi tratate ca mersul la stomatolog”, estimează fondatorul Veruvis.
Printre cei care și-au dat deja seama de valoarea și importanța muncii sale se numără și Comitetul Olimpic Român, alături de care are și un parteneriat. Sportivii sunt antrenați mental pentru a-și calma „vocea interne” înainte de competițiile importante.
Costin Dămășaru susține că acum poate lega 21 de creiere în serie, iar în curând va putea lega 600.
„Noi îi învățăm pe cei din State, suntem agenți ai schimbării. Și totul din nevoia mea de a nu muri…”, a mărturisit Costin Dămășaru, fondator și director executiv al Veruvis.
Neuro Enhacement SRL, firma care operează Veruvis, a avut în 2022 afaceri de 10,3 milioane de lei și un profit de 6,9 milioane de lei, în vreme ce anul trecut afacerile au scăzut la 7,9 milioane de lei, iar profitul la 2,87 de milioane.