În ultimul deceniu, Uniunea Europeană s-a confruntat cu cel mai sângeros război de pe teritoriul european de la Al Doilea Război Mondial, cea mai severă pandemie din ultimul secol și cu cel mai călduros an înregistrat vreodată. Pe fondul acestor probleme care au pus la grea încercare populația, precum și din cauza actualului context, marcat de incertitudine și nesiguranță, Comisia Europeană a întocmit un document cu aproximativ 80 de recomandări pentru gestionarea unei crize.
Comisia Europeană recomandă tuturor rezidenților Uniunii Europene să aibă în casă proviziile necesare pentru 72 de ore, pentru eventualitatea în care cetățenii ar ajunge să fie victimele unor atacuri cibernetice sau a sabotajului, precum și a unor incidente chimice, biologice sau nucleare.
Raportul a fost întocmit ca parte a sprijinului civil și militar oferit de Comisia Europeană și a fost publicat pe site-ul oficial al instituției. Documentul conține recomandări pentru acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, potrivit Ziare.com.
Alte recomandări prevăd instituirea unei zile europeane de pregătire pentru situații de criză și crearea unui cadru juridic care să permită accesul la datele criptate, precum și o piață europeană unică pentru produsele de apărare.
Raportul a concluzionat că UE nu este suficient de pregătită pentru atacurile hibride ale Rusiei și pentru încercările de destabilizare a situației din Uniunea Europeană.
„Un singur click poate dezactiva rețelele electrice și poate arunca orașe întregi în întuneric”, a avertizat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Autorii sunt de părere că este necesară crearea unei rețele speciale antisabotaj care să asigure o cooperare mai eficientă între serviciile naționale de informații și centrul de informații al UE.