Care este județul din România care a devenit o ruină? Este cel mai sărac și locuitorii au început să plece

Care este județul din România care a devenit o ruină? Este cel mai sărac și locuitorii au început să plece
Sursă foto: Shutterstock

Județul Mehedinți era pe vremuri mândria industrială a României, însă a devenit un simbol al sărăciei și declinului. După ce marile platforme industriale au dispărut, viețile locuitorilor s-au îngreunat, așa că foarte mulți au ales să plece.

Imaginea unei economii distruse

Ion Palici, fost inginer și director tehnic, a povestit cum locuitorii rămași în șomaj tehnic s-au luptat cu o economie instabilă, rate la credite și o inflație amețitoare, de până la 15%. „Oamenii ăștia au rămas cu datorii la bănci, erau prea tineri pentru a se pensiona și prea bătrâni ca să învețe o altă meserie sau să se angajeze în altă parte”, spune el, conform click.ro. 

O amintire asemănătoare o are și o altă localnică. „Tata mai avea trei ani până la pensie când și-a pierdut locul de muncă. A fost un șoc care i-a provocat un infarct”,a povestit ea.

Mehedinți trebuia să fie un centru energetic important al Europei, deoarece în anii 1980, combinatul de apă grea producea suficientă apă pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă. După 1989, dezvoltarea sectorului energetic nuclear a stagnat, iar în 2016 termocentrala a fost închisă definitiv. Mii de oameni au rămas fără locuri de muncă și sute de tone de apă grea au rămas în depozit.

„Termocentrala putea să fie salvată și să funcționeze, la fel cum se întâmplă la Turceni și Rovinari,” spune cu regret Ion Palici, citat de observatornews.ro. „Aceasta ar fi însemnat locuri de muncă și ar fi ținut orașul în viață”.

Mehedinți are o rată accelerată de îmbătrânire a populației

Declinul economic al județului a dus la un val de plecări masive și o rată de îmbătrânire accelerată a populației. „Avem oameni care au venituri mari, din afaceri, dar marea majoritate se luptă cu ziua de mâine”, explică Oana Buzatu, jurnalistă și una dintre puținele persoane care au ales să rămână în orașul natal.

Un studiu IPSOS arată că 5% dintre locuitorii din Mehedinți nu își permit să cumpere mâncare în anumite luni, iar 60% din venituri sunt cheltuite pe întreținerea locuinței și alimente.

„Aceasta e povestea județului Mehedinți, dar și a altor orașe cândva industrializate din România, care acum își trăiesc agonia”, afirmă Alina Stepan, manager IPSOS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:38 - Comisia Europeană recomandă cetățenilor UE să își facă provizii. „Un singur clic poate arunca orașe întregi în întuneric”
19:29 - Seidler (USR): Șoșoacă face scandal pentru că e încurajată / Ce a făcut PSD prin oamenii pe care-i controlează în CCR e atentat la democrație (VIDEO)
19:28 - Adrian Oros (FD): Șoșoacă și Simion, crescuți ca o falsă opoziție. Ce s-a întâmplat astăzi nu face decât să ne demonstreze că guvernanții colaborează foarte bine în această campanie cu Diana Șoșoacă
19:23 - MAE, alertă de călătorie în Spania. Este cod roșu de fenomene extreme
18:59 - ISU a chemat în instanță victimele incendiului de la clubul Colectiv. Motivul pentru care le cere să dea înapoi o parte din banii primiţi drept despăgubire
18:56 - Thomas Moldovan (PSD): Șoșoacă nu-și face campanie decât prin scandal, ea urmărește doar scandalul (VIDEO)
18:53 - Sume de bani pentru promovarea candidatului pro-rus din Republica Moldova. Propunerea făcută către Jador
18:47 - Ilinca Vandici, surprinsă de prețurile hainelor vândute de Alexia Eram. „Am crezut că sunt lei, nu euro”
18:30 - Ovidiu Cîmpean (PNL): „Știm foarte bine că Șoșoacă este portavocea Rusiei, aici, în România. Îi place scandalul, îi place circul. Aceste elemente nu ar trebui să fie în prim-planul politicii” (VIDEO)
18:22 - Ministerul Agriculturii amână plafonarea adaosului comercial la produsele procesate și vrea să înființeze un comitet. Pașcan (PMP): La noi, când se numește o comisie, înseamnă că povestea e moartă și îngropată (VIDEO)