Nici bine nu a ajuns Primar General și Gabriela Firea a și devenit ținta criticilor din cauza unor măsuri cel puțin bizare pe care le-a propus pentru rezolvarea problemelor din București. Numind-o Firea-Chavez, după numele celui ce şi-a scutit poporul de dări pentru a-l înfometa în următorii câţiva ani, europarlamentarul Traian Ungureanu o critică pe social-democrată pentru că a propus ca transportul public să fie gratuit în Capitală.
”După socotelile Gabrielei-Chavez, această primă mişcare de geniu va fi plătită de exporturile de tramvaie marca RATB în marile oraşe ale Europei. Era de bănuit! Cererea e nebună. Curînd, la capătul unei licitaţii feroce, Paris şi Berlin vor zdrobi NASA, celălalt mare amator de tramvaie RATB. În mod normal, pînă la alegerile din noiembrie, benzina, pîinea şi căldura vor fi, de asemenea gratuite. Doar covrigii se vor vinde în continuare pe bani, dar asta numai pentru că vînzătorul va avea cheltuieli suplimentare cu extragerea covrigilor din coada cîinilor”, a scris Ungureanu, într-un editorial pentru Adevărul.
Și Nicușor Dan, numit aici Dan-Tsipras, după numele celui ce a eliminat şefimea greacă pentru a se instala înlocul ei, este criticat pentru că s-a autoproclamat Regele Nemulțumiților, deși nu a fost votat nici pe departe de atât de mulți bucureșteni pe cât îi place să creadă.
”La celălalt capăt al stîngii, Nicuşor Dan-Tsipras (după numele celui ce a eliminat şefimea greacă pentru a se instala în locul ei) excelează în acelaşi tip de calcule. Nicuşor-Tsipras a cîştigat un sfert din voturile exprimate şi s-a proclamat Regele Nemulţumiţilor. Serios? Un sfert din voturile exprimate fac 8% din totalul alegatorilor. 70% din totalul alegătorilor au stat acasă, scîrbiţi, ofticaţi, plictisiţi, adică, într-un fel sau altul, nemulţumiţi. Prin urmare, doar unul din opt nemulţumiţi a votat cu Regele N. Coroană de tinichea! Pe această bază, Nicuşor-Tsipras vrea să naţionalizeze cutia cu prafuri pe net care a excitat Buxcureştiul şi să o transforme în partid naţional”, mai scrie europarlamentarul.
În acest context, Traian Ungureanu ține să facă două precizări: toate partidele antisistem profită de inocența rănită a alegătorilor și se maturizează în complicitate cu deținătorii de privilegii și toate mișcările antisistem din Europa sunt finanțate și dirijate de interese rusești.
”Rezultatul cel mai grav şi mai puţin înţeles al alegerilor din Bucureşti spune ceva periculos: între hoţi şi apucaţi, centrul a căzut. Între Firea-Chavez şi Nicuşor-Tsipras, Bucureştiul riscă soarta unui oraş plebeizat de naveta zilnică între vînzătorii de subvenţii şi fabricanţii de iluzii. Bucureştiul de mîine? Un proletariat hrănit din propria carne cu gratuităţi ridicole plus piste pentru biciclete, campanii bio, canotori în iaurt şi exhibiţionism în loc de administraţie. Asta va fi tot. Cu alte cuvinte, PSD va livra un talcioc, iar USB va face teatru la şedinţele Primăriei, în loc să înveţe de la ce cap se montează un şurub. Sigur, restul ţării a răspuns altfel şi a conservat o structură politică stabilă, dar mesajul plecat din Bucureşti e amplificat de o cameră de ecou enormă”, continuă Ungureanu.
Acesta mai consideră că eșecul politic al dreptei se poate transforma într-un eșec național, ”altfel spus, societatea e pe punctul de a se pensiona sub protecţia unor partide şi idei care excelează în orice propunere, cu excepţia celei care vrea o lume productivă şi un cetăţean lucid”.
Pentru situația creată nu sunt vinovate doar satanismul economic al PSD și eroismul hip al USB, ci și lipsa de curaj și de opinie a dreptei, care a creat vidul în care au pășit demagogii.
”De la dreapta, niciun cuvînt despre suferinţa micilor antrepeneori, nicio şoaptă despre moschei şi alte depozite inutile de ostilitate, nicio pilă pusă căsătoriei între un depăşit şi o depăşită. 3 milioane de oameni au semnat pentru protecţia căsătoriei şi un ziarist s-a găsit să-i facă proşti. Nu stăm rău. Un deştept la trei milioane de proşti. Proporţie de Nobel”, ilustrează europarlamentarul tăcerea dreptei.
”Dreapta trebuie să spună că statul a plecat prea devreme din educaţie, din viaţa publică şi din ierarhia vieţii cotidiene, pentru a ajunge o prezenţă strict fiscală. Un commando birocratic. O maşină de biruri. Dreapta trebuie să proclame întîietatea prodcătorilor care au dreptul la respect şi nu doar la persecuţie, amenzi şi şantaj”, mai consideră acesta.
Școlii trebuie să i se ceară să dea știință de carte, decența și onoarea trebuie să devină dimensiuni publice, bunacuviință trebuie readusă în locul din care a fost izgonită, satele trebuie readuse din șanț în mijlocul națiunii, valorile creștine trebuie strigate de pe toate tribunele. ”Altfel, îi vom clona sterp, din patru în patru ani, pe isteaţa Chavez şi pe mini-titanicul Tsipras. Şi pe urmaşii lor politici tot mai mici şi mai de nimic”.