Masa luată în oraș este un moment de răsfăț pentru mulți oameni. Recent însă, acest obicei care era deseori asociat cu romantismul sa cu momentele petrecute alături de cei dragi, a început să devină o activitate pe care persoanele preferă să o facă singure.
În SUA, rezervările pentru mese pentru o singură persoană au crescut cu 29% în ultimii doi ani, potrivit unui site de rezervări pentru restaurante. Numărul unor astfel de rezervări a crescut cu 18% și în Germania și cu 14% în Regatul Unit, potrivit US News.
Japonia are chiar și un termen special pentru mesele solo, „ohitorisama”, semnificând „singur”, dar cu titluri de onoare rostite atât înainte, cât și după cuvânt. Recent, un Institut de Cercetare din Japonia a descoperit că 23% dintre japonezi mănâncă singuri, față de 18% în 2018.
Drept urmare, multe restaurante din Japonia și din alte părți ale lumii aleg să își reamenajeze localurile, aducând modificări inclusiv meniului, pentru a se plia mai bine pe nevoile și dorințelor persoanelor care iau masa singuri.
CEO-ul site-ului de rezervări pentru restuarante, Debby Soo, este de părere că munca la distanță este unul dintre motivele care a dus la creșterea semnficiativă a numărului de persoane care aleg să iasă la restaurant singuri. De asemenea, Debby Soo caută și explicații mai profunde, în schimbările interioare ale oamenilor.
„Cred că există o mișcare mai largă de iubire de sine și îngrijire de sine și într-adevăr… să te bucuri de propria ta companie”, a spus Soo.
Și numărul persoanelor care aleg să trăiască singure a crescut. În 2019, Centrul de Cercetare Pew a descoperit că 38% dintre adulții din SUA cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani trăiau fără un partener, față de 29% în 1990.
În Japonia, gospodăriile în care locuiesc un singur om reprezintă o treime din total și potrivit datelor guvernamentale, procentul va crește la 40% până în 2040.
De asemenea, popularitatea ascendentă a călătoriilor individuale duce la un număr mai mare de persoane care ies singuri la restuarant.