Elena Lasconi (USR) l-a întrebat marți pe Mircea Geoană într-o emisiune la Antena 3 următoarea întrebare: ”De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan? Un individ care coordonează o echipă mare de hackeri și ferme de troli, care a manipulat alegeri în 30 de țări”.
Mircea Geoană a spus că nu îl cunoaște pe personajul despre care a întrebat candidata USR, dar a precizat că este israelian, deși Elena Lasconi nu a menționat în întrebare faptul că Tal Hanan este israelian.
”Zău că îmi era simpatică doamna Lasconi. Nu știu cine e domnul acesta. Eu cred că cine o sfătuiește, o sfătuiește greșit. Dacă a existat o întâlnire cu acest om, nu știu cine e și ce firmă e. Nu l-am întâlnit niciodată. Cred că cineva i-a vândut o informație falsă și a mușcat din nadă cu multă voluptate. Dacă ar arăta o probă, o dovadă, m-aș uita la ea. Nu l-am cunoscut niciodată. Dacă există o fotografie, e foarte posibil să fie cu altcineva. M-am gândit că în viața mea am avut întâlniri în Israel cu oameni care fac consultanță pentru Netanyahu sau pentru președintele Herzog. Nu e absolut nimic adevărat în această situație. Miroase a Petrov (referire la Traian Băsescu – n.red.)”.
Ulterior, Elena Lasconi a postat pe contul său de facebook două fotografii din fața sediului Institutului Aspen din București, fieful lui Mircea Geoană, cu următoarele explicații:
”Omul cu care Mircea Geoană susține că nu s-a întâlnit este Tal HANAN, alias Jorge, deconspirat în urma unei investigații jurnalistice internaționale ca fiind în spatele unor operațiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a fermelor de troli și operațiuni în social media menite să decredibilizeze candidați.
Mircea Geoană a insistat că nu îl cunoaște pe Tal Hanan invocat de Elena Lasconi și care ar apărea în fotografiile publicate:
”Doamne Dumnezeule! Nu l-am întâlnit niciodată pe acest om. Cine e omul ăsta? Doamna Lasconi, cine vă dă prostiile astea? Dacă dna Lasconi e atât de disperată, încercați să înțelegeți că e nevoie de o anumită ținută, inclusiv morală, doamna Lasconi”, a spus Mircea Geoană după ce Mihai Gâdea i-a prezentat fotografiile publicate de Elena Lasconi.
Elena Lasconi a revenit cu o postare pe facebook: ”Alba-neagra cu adevărul, dle Geoană? Dacă nu-l cunoașteți pe Tal Hanan, de unde știați că e israelian, că e în cercul lui Netanyahu”.
Tal Hanan este șeful unei echipa de hacking și dezinformare care manipulează alegerile la nivel global, potrivit unei investigații jurnalistice multinaționale care a apărut în 2023 în The Guardian, Le Monde, El Pais și Der Spiegel. Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, l-a acuzat marți pe Mircea Geoană că s-a întâlnit cu Hanan în această campanie.
În anul 2023, o echipă de contractori israelieni care susțin că au manipulat peste 30 de alegeri din întreaga lume folosind hacking, sabotaj și dezinformare automată pe rețelele sociale a fost dezvăluită într-o investigație.
Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat folosind pseudonimul „Jorge” și pare să fi lucrat sub radar la alegeri în diferite țări de mai bine de două decenii.
El a fost demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost dezvăluiți de imagini sub acoperire și documente scurse către The Guardian.
Ancheta dezvăluie detalii extraordinare despre modul în care dezinformarea este folosită de echipa Jorge, care conduce un serviciu privat care se oferă să se amestece în secret în alegeri, fără urmă. Grupul lucrează și pentru clienți corporativi.
Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale erau disponibile agențiilor de informații, campaniilor politice și companiilor private care doreau să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.
Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions sau Aims. Controlează o armată vastă de mii de profiluri de rețele sociale false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avatare au chiar și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.
O mare parte din strategia lor părea să graviteze în jurul perturbării sau sabotării campaniilor rivale: echipa a susținut chiar că a trimis o jucărie sexuală livrată prin Amazon la domiciliul unui politician, cu scopul de a-i oferi soției sale impresia falsă că are o aventură.