Un român de 34 de ani trece printr-o perioadă mai dificilă pentru că nu reușește să găsească angajați pentru restaurantul său din Milano, deși salariile pe care le oferă nu sunt de refuzat.
Bărbatul a mers pentru prima dată în Italia ca spălător de vase și a învățat limba, apoi a fost ospătar, room manager și acum a ajuns să fie antreprenor. El a preluat, în urmă cu doi ani, restaurantul Beef Club, aflat în apropierea gării Cadorna și a ajuns la acel nivel în care clienții vin și stau la coadă pentru a prinde o masă. Dar, din păcate, el nu reușește să găsească angajați, conform G4media.
„De multe ori, băieții programează interviuri și nu se prezintă sau pleacă după câteva săptămâni. Ei nu suportă oboseala angajamentului, a ritmului mereu schimbător și a relațiilor strânse cu colegii. Se ajunge astfel la paradoxul: Înainte eram noi cei care îi intervievam pe ei, acum se pare că sunt ei cei care ne intervievează pe noi. A ales un bucătar care primește 3.200 de euro, i-a oferit 4.000 de euro cu un contract bun dar a primit pică: Sâmbăta nu vrea să lucreze, ba chiar nici vinerea. O generație departe de frații lor mai mari dependenți de muncă”?, spune românul.
Ba mai mult, a fost nevoit chiar să închidă restaurantul o zi pentru că nu avea muncitori care să lucreze. Cu toate acestea, românul nu vrea să renunțe și continuă să caute oameni pentru restaurantul său chiar dacă nu au experiență.
Dar, acesta nu este un caz singular în Italia, ci a devenit chiar un fenomen, în ciuda condițiilor de muncă și a salariilor care sunt foarte actrative.
Un director al unui hotel spune că problema ar fi din cauza chiriilor tot mai mari, dar nici împărțirea cazării cu alți colegi nu este o opțiune pentru muncitori. În plus, pentru că ei trebuie să muncească și în weekend, salariile ar fi mici pentru costul traiului din Milano, dar nic transportul public în comun nu este prietenos cu cei care lucrează până seara târziu pentru că rutile sunt foarte rare.