MApN propune o nouă lege. Condițiile în care dronele și avioanele inamice pot fi doborâte în spațiul aerian al României

MApN propune o nouă lege. Condițiile în care dronele și avioanele inamice pot fi doborâte în spațiul aerian al României
Sursa foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Un proiect de lege a fost depus în dezbatere publică de către Ministerul Apărării Naționale, care prevede măsuri legislative prin care Armata României poate doborî dronele care intră neautorizat în spațiul aerian al României.

Ce prevede acest propiect al MApN

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în spațiul aerian al țării noastre au intrat drone rusești, unele dintre ele prăbușindu-se chiar în apropierea unor localități din România.

Acest proiect prevede că o „aeronavă fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control”.

Potrivit proiectului de lege, dronele inamice pot fi distruse „după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului ți ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor, ultima solutie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național.”, potrivit Antena 3 CNN.

De asemenea, legea stabilește și care este lanțul de comandă în cazul unor astfel de situații.

În prezent, legea prevede că  Armata României nu poate trage asupra dronelor rusești. Mai precis, nu poate folosi armamentul și muniția din dotare decât în poligoane și centre de instrucție. Astfel, MApN este abilitat să aplice interzicerea zborurilor dronelor cu explozivi. Dar nu are capacitatea legală de a folosi armamentul și muniția în afara poligoanelor.

Condițiile în care avioanele inamice pot fi lovite în spațiul aerian al României

Proiectul de lege care a fost propus de MApN prevede și situațiile în care o aeronavă cu pilot poate fi doborâtă.

„Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:

  1. a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
  2. b) transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național al României;
  3. c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național al României;
  4. d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
  5. e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;

*) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.

Potrivit proiectului de lege, „Locul de nimicire împotriva aeronavei cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, dacă măsurile prevazute la art. 11 lit. a) -d) nu au avut ca rezultat intrarea în legalitate a acesteia.

(2) Focul de nimicire împotriva unei aeronave militare străine care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, fără efectuarea activităților prevăzute la art. 12-15, dacă:

  1. a) efectuează un atac armat pe/de pe tertoriul statului român;
  2. b) efectuează manevre pentru poziționarea favorabilă executării unui atac;
  3. c) ripostează, prin manevre agresive sau cu foc, la instrucțiunile, dispozițiile și semnalele transmise.”

Proiectul de lege poate fi citit AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:28 - Mii de persoane au rămas cu dizabilități, după administrarea vaccinului AstraZeneca. Ce sumă pot primi drept despăgubire
23:16 - Nicolae Ciucă a semnat că sub conducerea sa PNL nu va mai intra la guvernare cu PSD: „Nu e sănătos pentru democrație” (VIDEO)
23:11 - Arbori pe cale de dispraiție, din cauza schimbărilor climatice. Printre speciile aflate pe „Lista Roșie” se află și un copac cunoscut în România
22:34 - Procurorul general al Republicii Moldova denunță implicarea directă a serviciilor rusești în alegeri: „Suntem în fața unei provocări fără precedent”
22:34 - Care sunt prețurile pe litoral în această perioadă? Stațiunile sunt pline de turiști și toamna
22:34 - Family Start, programul de creditare pentru tineri, în care statul plătește o parte din dobândă. Ce conditiții trebuie îndeplinite
22:20 - Paznic din Cluj, filmat în timp ce încerca să prindă o hoață într-un mall. Nicio persoană care era la fața locului nu l-a ajutat
22:02 - Ionuț Moșteanu: “La prezidențiale este foarte clar că lui Ciolacu îi convine să intre cu Simion în turul doi”
21:56 - Gabriel Zetea, reacție la acuzațiile lui Ciucă către PSD: Aceste discuții sunt dovada maximei sale iresponsabilități și dovada clară că nu-i pregătit să fie președintele țării (VIDEO)
21:54 - Șoferii cu un comportament agresiv în trafic pot fi reclamați direct pe aplicația MAI. Ce fapte se încadrează și cum sunt sancționate