Țara din Europa în care cetățenii așteaptă peste 300 de zile pentru un consult cardiologic. 4,5 milioane de persoane au renunțat să se mai ducă la medici

Țara din Europa în care cetățenii așteaptă peste 300 de zile pentru un consult cardiologic. 4,5 milioane de persoane au renunțat să se mai ducă la medici
Sursa foto: Freepik

Italia se confruntă cu probleme grave privind economia și sistemul de sănătate. Conform unui raport recent, cetățenii sunt nemulțumiți privind așteptările lungi pentru vizitele medicale, camerele de urgență supraaglomerate, dar și lipsa medicilor de familie.

Cetățenii așteaptă aproape un an pentru un consult cardiologic sau neurologic

Cetățenii au semnalat mai multe neplăceri privind sistemul de sănătate,în cursul anului 2023, la serviciul PiT Salute di Cittadinanzattiva și la secțiile teritoriale ale Tribunalului pentru Drepturile Pacienților, colectate în „Raportul civic privind sănătatea” din Cittadinanzattiva, prezentat Ministerului Sănătății, conform G4Media.

Conform Serviciului Național de Sănătate, persoanele care doresc un prim examen cardiologic sau chiar neurologic cu codul de prioritate „D” (amânabil), care trebuie efectuat în termen de 30 de zile, au de așteptat 300 de zile.

În cazul persoanelor care au avut de efectuat un examen gastroenterologic cu prioritate „U” (urgent), adică să fie efectuat în 72 de ore, acestea au avut de așteptat 98 de zile. Un alt caz este al unei persoane care trebuia să facă o operație pentru cancer de prostată, care trebuia efectuată în 30 de zile și care s-a desfășurat după 159 de zile de așteptare.

Printre alte neplăceri pe care cetățenii le-au transmis se numără îngrijirea precară pentru mai multe zone din țară, așteptările lungi pentru a primi un pat într-o secție, dar și informații precare privind vaccinurile și programele gratuite pentru diagnosticarea cancerului.

4,5 milioane de cetățeni au refuzat să mai meargă la medici

În cadrul raportului civic realizat de Cittadinanzattiva, din cele  24.043 de raportări, aproape una din trei se referă la lipsa de acces la serviciile medicale, la listele de așteptare blocate, a așteptărilor lungi pentru vizite, examinări și operații și la dificultățile de contactare a sistemului medical.

Analiza mai cuprinde și un sondaj realizat de  ISTAT, care arată că în 2023 aproximativ 4,5 milioane de cetățeni au refuzat să se supună examinărilor și controalelor din cauza problemelor economice, a listelor de așteptare sau a dificultăților de acces la serviciile medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`