Irak s-a plâns la ONU că Israel s-a folosit de spațiului său aerian pentru atacul asupra Iranului. Spațiul aerian era păzit de SUA

Irak s-a plâns la ONU că Israel s-a folosit de spațiului său aerian pentru atacul asupra Iranului. Spațiul aerian era păzit de SUA
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Irakul a condamnat utilizarea de către Israel a spațiului său aerian pentru a ataca Iranul vecin, într-o scrisoare de protest trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și Consiliului de securitate al ONU.

Irakul încearcă să evite să fie implicat în conflictul di n Orientul Mijlociu

O declarație a purtătorului de cuvânt al guvernului, Bassim Alawadi, spune că scrisoarea condamnă „încălcarea flagrantă de către entitatea sionistă a spațiului aerian și suveranității Irakului prin utilizarea spațiului aerian irakian pentru a efectua un atac asupra Republicii Islamice Iran pe 26 octombrie”.

Alawadi a spus că ministerul de externe irakian va aduce în discuție „această încălcare” în discuțiile cu SUA, cel mai mare furnizor de arme al Israelului și cel mai puternic aliat diplomatic.

Armata iraniană a spus că unele avioane israeliene au tras un „număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune… de la distanță”, în timp ce se aflau în interiorul spațiului aerian al Irakului patrulat de SUA, relatează Agence France-Presse (AFP).

Bagdadul are legături strânse cu Teheranul, dar și un parteneriat strategic cu Washington, care are trupe în Irak ca parte a unei coaliții internaționale antijihadiste.

În timp ce guvernul irakian a încercat să evite să fie târât în ​​conflictul regional aflat în escaladare, unele facțiuni pro-Iran au lansat atacuri asupra forțelor americane din regiune și au revendicat responsabilitatea pentru dronele trimise în Israel.

Consiliul de Securitate al ONU este de așteptat să se întrunească astăzi pentru a discuta despre atacul Israelului asupra Iranului, care a vizat site-uri militare din mai multe regiuni ale țării și a ucis cel puțin patru soldați. Misiunea elvețiană a ONU a declarat că întâlnirea a fost solicitată de Iran cu sprijinul Algeriei, Chinei și Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`