Este un preparat care se numără printre cele mai populare din țara noastră, iar gustul său unic este recunoscut chiar și dincolo de hotare. Însă, faimoșii cârnați de Pleșcoi sunt făcuți acum din carne de import, adusă din țări precum Grecia, sau Portugalia.
Cârnații de Pleșcoi, din cauza producției tot mai mici de carne din țara noastră, sunt nevoiți să se bazeze pe ingrediente din import. Numai în cursul anului trecut, țara noastră a importat 1.700 de tone de carne de oaie, din cauza producției scăzute provocate de pesta micilor rumegătoare, ce a afectat atât oile, cât și caprele.
Un producător din Buzău, care deține și atestat pentru faimoșii cârnați, a vorbit despre acest fenomen, cât și despre prețurile tot mai mari.
„E din ce în ce mai greu.
În loc să luăm oi de la noi din zonă și de la noi din țară suntem nevoiți să luăm oaie de Spania, de Grecia, de Portugalia”, spune Constantin Frusinoiu, potrivit observatornews.ro. Iar potrivit acestuia, un kilogram de carne de oaie deja a ajuns să coste 24 de lei, lucru ce a ridicat și costul cârnaților de Pleșcoi.
Din cauza pestei micilor rumegătoare, producția internă a României a scăzut considerabil. Sute de mii de animale au fost sacrificate de-a lungul țării, mai ales în zone precum Constanța, Timiș, sau Tulcea.
„Cumpărătorii sunt conștienți că unele preparate pot fi produse cu carne din import, dar asta nu îi împiedică să le cumpere. Fiecare își alege produsele după propriile criterii, unii gustă înainte, alții merg pe încredere”, spune directorul DADR Buzău, Cosmin Florea.