Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis 70 de oameni, șeful ONU numește situația civililor „insuportabilă”

Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis 70 de oameni, șeful ONU numește situația civililor „insuportabilă”
Rafah, Gaza, 12 decembrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Aproximativ 70 de persoane au fost ucise în atacurile aeriene israeliene din ultima zi, au declarat oficialii din domeniul sănătății din Gaza, campania reînnoită de război a Israelului în nordul fâșiei nu arată niciun semn de încetinire, în ciuda relansării discuțiilor de încetare a focului după o pauză de trei luni.

Informațiile despre situația din nordul Gazei au devenit din ce în ce mai rare

Separat, o persoană a fost ucisă duminică când un camion a intrat într-o stație de autobuz din Ramat Hasharon, la nord de Tel Aviv, în ceea ce poliția israeliană tratează drept un presupus atac terorist. Aproximativ 40 de persoane au fost rănite în diferite grade, unele grav, și au fost duse la spitalele din apropiere, a spus poliția, citată de The Guardian.

Grupurile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic au lăudat suspectul atac, dar nu l-au revendicat.
Șoferul camionului era un cetățean palestinian al Israelului, a spus poliția, și a fost „neutralizat” de trecătorii care purtau arme de foc.

Informațiile despre situația din nordul Gazei au devenit din ce în ce mai sporadice și dificil de verificat, pe măsură ce noul asalt terestru și aerian al Israelului care se concentrează asupra Jabaliya, Beit Lahiya și Beit Hanoun intră în a patra săptămână.

Șeful ONU, șocat de nivelurile îngrozitoare ale deceselor, rănilor și distrugerilor din nord

Serviciile de internet și de telefonie au fost oprite de ore în șir, iar lucrătorii apărării civile nu au putut ajunge la locurile recentelor lovituri din cauza asediului din ce în ce mai înăsprit al forțelor israeliene și a atacurilor asupra echipajelor lor.

Numărul morților în urma unui atac aerian israelian asupra Beit Lahia sâmbătă seara a crescut la 40 duminică, potrivit agenției de știri palestiniene Wafa.

O altă lovitură asupra caselor din Jabaliya, duminică dimineață, a ucis 20 de persoane, iar alte 11 persoane au fost ucise în bombardarea unei școli transformată în adăpost în zona Shati din orașul Gaza, a declarat ministerul sănătății din teritoriul anterior controlat de Hamas.

Într-o declarație duminică, secretarul general al ONU, António Guterres, a calificat ca „insuportabilă” situația civililor prinși în luptele din nordul Gazei.

Biroul său a declarat: „Secretarul general este șocat de nivelurile îngrozitoare ale deceselor, rănilor și distrugerilor din nord, cu civilii prinși sub dărâmături, bolnavii și răniții rămași fără asistență medicală care să salveze vieți și familiile lipsite de hrană și adăpost”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`