Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta

Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
Sursa foto: Hepta / @ Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Campionii Europei vor să fie incluși pe lista sportivilor recompensați de Statul român pentru merite deosebite, mai precis, să încaseze o indemnizație de merit în valoare de peste 6.000 de lei.

Mai precis, săptămâna viitoare, mai mulți reprezentanți ai Stelei ’86 vor merge în audiență la Elisabeta Lipă, pentru a discuta că președinta Agenției Naționale pentru Sport, ca să îi va sprijine în acest demers.

Cât valoarează în acest moment indemnizația de merit

Indemnizația de merit pe care ar putea să o încaseze sportivii ajunge la 6.240 de lei net pe lună. Legea care o reglementează este în vigoare din 2002, iar suma respectivă se acordă “pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului”, potrivit Galazo.

Pe listă sunt 1.650 de beneficiari. Sportului i-au fost alocate doar 115 locuri și, până acum, numărul nu a putut fi mărit, astfel că alte câteva zeci de sportivi sunt în așteptare. “Din păcate, pe listă intră un nume nou doar atunci când moare cineva de pe lista inițială”, a explicat o sursă din sistem.

Reprezentanții generației Steaua ’86 au stabilit o întâlnire cu Elisabeta Lipă pentru a discuta cu privire la acest subiect, și anume dacă e posibil ca lista să fie extinsă.

“Tot timpul s-a discutat despre faptul că Steaua ‘86 merită să fie recompensată pentru acea performanță unică, în fapt cea mai mare din istoria fotbalului românesc. Până acum doar 4 colegi din generația Sevilla au intrat pe lista indemnizațiilor de merit, dar e un drept care credem că ni se cuvine tuturor. Tocmai de aceea, vrem să discutăm cu doamna Lipă, să aflăm care sunt condițiile sau limitările. Și să sperăm că se va rezolva. Noi, în frunte cu domnul Emeric Ienei, ne-am completat dosarele și e limpede că suntem eligibili, ne încadrăm în lege”, a explicat Gabi Balint pentru GOLAZO.ro.

Generația Steaua ’86 număra 16 jucători și 2 antrenori. Duckadam, Iovan, Majearu și Bumbescu “au prins lista” de câțiva ani, iar Lucian Bălan și Ilie Bărbulescu au decedat, așa că rămân doar 12 campioni ai Europei de adăugat: Belodedici, Boloni, Tudorel Stoica, Lăcătuș, Pițurcă, Balint, Stângaciu, Marin Radu II, Weisenbacher și Pistol, plus Emerich Ienei și Anghel Iordănescu.

Indemnizația de merit reprezintă echivalentul a 3 salarii minime brute pe țară și este neimpozabilă, potrivit legii. Doar că, la fel ca în cazul rentelor viagere, Statul nu a mai actualizat calculul de ani buni, astfel că indemnizațiile se plătesc acum la nivelul salariului minim din 2019. Pe atunci, acesta era de 2.080 lei, ceea ce înseamnă că un beneficiar încasează 6.240 de lei pe lună.

Cât ar fi trebuit, de fapt, să fie indemnizația de merit

În cazul în care s-ar actualiza la nivelul din 2024, atunci cifrele aproape s-ar dubla, mai precis,  indemnizația lunară ar fi enormă, adică 11.100 de lei, iar efortul bugetar al Statului s-ar ridica la 44 de milioane de euro pe an, față de 25 de milioane acum.

Pentru a face economie, autoritățile nu indexează modalitatea de calcul nici la rentele viagere, nici la indemnizațiile de merit.

Foștii sportivi care doresc să încaseze indemnizația de trebuie, conform legii, „să fi obţinut cel puţin 4 medalii la campionatele europene, campionatele mondiale de seniori sau cel puţin 2 medalii la jocurile olimpice, la sporturile individuale, sau cel puţin o medalie, pentru sporturile de echipă, la cupe europene, cupe mondiale, campionate europene, campionate mondiale de seniori, jocuri olimpice” și „să se afle într-o stare precară de sănătate sau să aibă o invaliditate permanentă, certificată potrivit legii”.

Însă, pe acea listă nu sunt doar foști sportivi campioni, ci și antrenori, arbitri, cadre medicale şi cercetători plus „alte personalităţi care au participat la acţiuni externe deosebite de promovare a imaginii României”. Campionii Europei se pot încadra și la prima categorie, dar și la aceasta din urmă, câștigarea CCE din 1986 fiind cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc.

Oamenii din sport care primesc astfel de indemnizații

În prezent, 113 oameni se află pe lista celor care primesc astfel de indemnizații, potrivit documentelor din septembrie 2024.

Printre aceștia, se numără foști antrenori ai unor campioni mondiali sau olimpici, cum ar fi Doina Sava – înot, Dan Podeanu – scrimă,  Zsolt Gyngyossy – atletism, Viorel Filimon – tenis de masă, Octavian Bellu și Mariana Bitang – gimnastică, Gheorghe Simion sau Titi Tudor – box. Dar și foști mari sportivi (Ilie Năstase, Mihai Leu) și antrenori, arbitri sau profesioniști mai puțin cunoscuți din federațiile de kaiac canoe, lupte, judo, handbal, popice sau tir sportiv.

În afara lui Ștefan Iovan, Helmuth Duckadam, Adrian Bumbescu și Mihail Majearu, membri ai generației Steaua ‘86 care și-au depus singuri dosarele și au fost acceptați cu ani în urmă, pe lista actuală mai sunt doar doi oameni din fotbal:  Dudu Georgescu (fotbalist la Dinamo și la națională, dar și golgeterul all-time al Ligii 1) și Ioan Igna (fost mare arbitru).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`