Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană

Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
Sursa foto: Pixabay

Galeriile subterane ale Bisericii Ursulinelor, din Sibiu, au fost deschise publicului. Pentru un tur ghidat, o persoană trebuie să plătească prețul de 25 de lei, cu posibilitatea de a vedea în jur de 200 de cripte. O parte dintre ele au fost vandalizate și acum, lasă la vedere coșciugele sau bucță din hainele persoanelor decedate, potrivit Știrile ProTv.

Spaţiile Mănăstirii Ursulinelor au fost redeschise cu ocazia Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF, iar grupurile pentru turul ghidat se formează la orele 12.00, 15.00 sau 17.00.

Catacombele adăpostesc mormintele maicilor şi ale slujitorilor fostei mănăstiri, iar persoanele dornice le vor vizita cu ajutorul luminii unei lanterne, întrucât galeriile sunt scufundate în întuneric. Galeriile subterane sunt construite în stilul Gotic târziu şi al Barocului, la fel ca Biserica Ursulinelor. Chiar deasupra portalului principal al Bisericii este statuia Sfintei Ursula, îmbrăcată într-o rochie albă.

O parte dintre cripte au fost vandalizate

În ultimii 30 de ani, o parte dintre cripte au suferit în urma actelor de vandalism. În genral, cele placate cu marmură au fost ținta profanatorilor, în căutare de bunuri valoroase.

Fiecărei cripte îi este alocat un număr, pictat deasupra, în funcție de care pot fi găsite informații și documente ale persoanei decedate în arhivele parohiale. De asemenea, registre sunt expuse la parter.

Catacombele folosite ca refugiu aerian

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, catacombele au servit şi drept refugiu antiaerian.

În 1969, au avut loc ultimele lucrări de restaurare, iar în 2004 atât Biserica, cât şi clădirea fostului Liceu Pedagogic au fost declarate monumente istorice. În prezent, ambele clădiri se află în patrimoniul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”