Patru asteroizi uriași se îndreaptă spre Pământ. Doi dintre ei sunt de mărimea unui avion

Patru asteroizi uriași se îndreaptă spre Pământ. Doi dintre ei sunt de mărimea unui avion
Foto: Captura video YT

Rocile spațiale uriașe care urmează să treacă vineri pe lângă Pământ ar fi capabile să producă adevărate pagube omenirii, dacă s-ar lovi de planeta noastră. Doi dintre cei patru sunt de mărimea unui avion, iar cel mai mare, asteroidul 2002 NV16, măsoară 176 de metri. În cazul în care ar lovi Pământul, ar face-o cu o forță suficient de mare încât să distrugă un întreg oraș.

Însă experții au puține motive să se îngrijoreze din cauza asteroizilor, deoarece aceștia vor trece la o distanță suficient de mare de Pământ, motiv pentru care nici nu vor putea fi văzute cu ochiul liber.

„Oamenii de știință pot calcula orbitele obiectelor apropiate de Pământ cu o precizie ridicată atunci când acestea devin suficient de strălucitoare pentru a fi reperate și astfel știm cu siguranță că niciunul dintre obiectele care trec astăzi pe lângă Pământ nu s-ar putea ciocni cu planeta”, a declarat Finn Burridge, astronom, pentru MailOnline, citat de Mirror.co.uk.

Șapte asteroizi vor trece astăzi pe lângă Pământ, la un interval destul de scurt unul față de celălalt, însă 4 dintre ei au fost clasificați de NASA „potențial periculoși” și sunt urmăriți îndeaproape de specialiști, pentru a se asigura că nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

El a adăugat: „Ziua de astăzi este neobișnuită prin faptul că avem șapte asteroizi, toți făcând o apropiere într-o scară de timp mică, dar există aproape întotdeauna un asteroid care rătăcește undeva în apropierea Pământului”, a mai explicat Finn Burridge, astronom.

Asteroidul care a ajuns cel mai aproape de Pământ

2015 HM1 a fost primul dintre asteroizi care a trecut pe lângă Pământ, apropiindu-se la mai puțin de 5,4 milioane de kilometri. De asemenea, a fost cel mai mic dintre asteroizi, măsurând doar 30 de metri în diametru.

Asteroidul 2024 TP17, cu un diametru de aproape 52 de metri, a ajuns cel mai aproape de Pământ în această dimineață. În ciuda dimensiunilor care nu par alarmante, dacă ar lovi vreodată Pământul, asteroidul ar fi unul dintre cele mai mari care au lovit vreodată planeta.

Specialiștii monitorizează permanent spațiul pentru identificarea unor posibile pericole

Atât NASA, cât și Agenția Spațială Europeană (ESA) continuă să monitorizeze asteroizii pentru a vedea dacă vreunul poate deveni o amenințare majoră pentru viața pe Pământ. Biroul de apărare planetară al ESA efectuează observații regulate pentru a găsi „roci spațiale riscante”.

Cei patru asteroizi au fost observați prima dată în urmă cu patru luni și vor traversa pe lângă Pământ într-un interval de 12 ore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”
20:59 - Diana Șoșoacă: “George Simion este cu PSD-ul de când am intrat în Parlamentul României”. Ce i-a spus liderul AUR înainte cu o săptămână să o dea afară din partid (VIDEO)
20:45 - Diana Șoșoacă: L-au vrut pe Simion pe post de Dăncilă cu Iohannis (VIDEO)
20:31 - Fostul primar din Ploiești, Andrei Volosevici, a fost reținut în ultima zi de mandat. Pentru ce este acuzat
20:31 - Oana Roman, atac dur la adresa persoanelor care o jignesc pe Alina Ceușan. „Nu suntem cu nimic mai presus dacă…”
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)