Iohannis: „Trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare” / „Suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ pentru a preveni și combate riscul dronelor eșuate”

Iohannis: „Trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare” / „Suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ pentru a preveni și combate riscul dronelor eșuate”
Preşedintele Klaus Iohannis. Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în discursul rostit la ceremoniile desfăşurate cu ocazia Zilei Armatei, că România trebuie ajute în continuare Ucraina să se apere în fața agresorului rus. Șeful statului a mai afirmat că legislația e în curs de modificare pentru a putea „să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național”.

Iohannis: Trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea Ucrainei

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o provocare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, care a asigurat pacea și stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De aceea, trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali.

Forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România”, a transmis Klaus Iohannis.

Iohannis, despre doborârea dronelor rusești care ajung în spațiul nostru aerian

Acesta a precizat apoi că legislația e în curs de modificare pentru ca Armata să poată reacționa la dronele rusești eșuate.

„În fața acestor provocări, rămânem vigilenți și continuăm eforturile naționale conjugate și cooperarea strânsă cu Aliații pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.

Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național”, a mai transmis președintele.

Iohannis: Găzduim o serie de structuri și comandamente NATO importante

Șeful statului a repetat apoi că România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa.

„La Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii Aliați au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, iar acest fapt se datorează, în mare măsură, eforturilor politice, diplomatice și militare ale României din ultimii 10 ani.

De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul național o serie de structuri și comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români.

Le mulțumesc și cu acest prilej militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord și Ungaria pentru prezența în țara noastră”, a mai transmis Iohannis.

În finalul discursului, președintele a insistat că în continuare trebuie investit în Armata României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”
20:59 - Diana Șoșoacă: “George Simion este cu PSD-ul de când am intrat în Parlamentul României”. Ce i-a spus liderul AUR înainte cu o săptămână să o dea afară din partid (VIDEO)
20:45 - Diana Șoșoacă: L-au vrut pe Simion pe post de Dăncilă cu Iohannis (VIDEO)
20:31 - Fostul primar din Ploiești, Andrei Volosevici, a fost reținut în ultima zi de mandat. Pentru ce este acuzat
20:31 - Oana Roman, atac dur la adresa persoanelor care o jignesc pe Alina Ceușan. „Nu suntem cu nimic mai presus dacă…”
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani