Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani

Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
Sursa foto: Shutterstock

Vicarul Episcopiei Sălajului a fost reținut pentru 24 de ore de către procurori după ce ar fi furat aproximativ trei milioane de lei din conturile instituției.

Poziția pe care o deține în cadrul episcopiei i-a oferit inculpatului acces la conturile bancare ale instituției. Astfel că a putut să direcționeze fondurile în scop personal, potrivit stirileprotv.

Vicarul și-a însușit o parte din bani în mod direct, în timp ce alte sume au fost mutate prin C.A.R pentru plata unui împrumut. Cu toate acestea, banii ajungeau în cele din urmă tot la el.

Vicarul ar fi falsificat mai multe înscrisuri pentru a crea impresia că transferurile bancare din contul instituției în ale sale sunt justificate și legale, spun anchetatorii.

„În sarcina suspectului P.1. s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împutemicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu. De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând retumare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fimdament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisui, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.

La data de 24.10.2024 organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul lnspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au efectuat un număr de şase percheziţii domiciliare, fiind ridicate înscrisuri relevante pentru stabilirea adevărului în cauză. La data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o duată de 24 ore pentru săvârşirea infi.acţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`