Partida Romilor Pro-Europa și-a inaugurat reprezentanța de la Strasbourg. Nicolae Păun: Avem temeri în ceea ce privește evoluția partidelor extremiste. Nu vrem să se mai repete istoria neagră a Europei (VIDEO)

Partida Romilor Pro-Europa și-a inaugurat reprezentanța de la Strasbourg. Nicolae Păun: Avem temeri în ceea ce privește evoluția partidelor extremiste. Nu vrem să se mai repete istoria neagră a Europei (VIDEO)
Nicolae Păun, președintele Asociației Partidei Romilor Pro-Europa

Conducerea Asociației Partida Romilor Pro-Europa a inaugurat sediul reprezentanței sale de la Strasbourg. Vorbim despre biroul european de lobby și advocacy care va reprezenta interesele și aspirațiile romilor la nivel european. Avocații romilor la Strasbourg vor fi doi activiști cu experiență în domeniul apărării drepturilor romilor, a relatat Gabriela Mihai, vineri, la Știrile B1 TV.

Nicolae Păun: Avem temeri în ceea ce privește evoluția partidelor extremiste.

„Sunt două aspecte extrem de importante atunci când vorbim despre politica Uniunii Europene în materie de romi. În primul rând, Consiliul european și-a cam pierdut din forța pe care o avea odată și problematica romilor este marginală din punct de vedere al subiectelor care se discută”, a spus Nicolae Păun.

„A doua problemă extrem de importantă este aceea că observăm cu ochiul liber faptul că partidele extremiste, partide extremiste care se regăsesc de data aceasta în Parlamentul European, au o voce din ce în ce mai vizibilă și mai stridentă, or noi, ca și minoritate a romilor din România, o minoritate care depășește, din punctul meu de vedere, 1 milion de persoane, dar la nivelul Uniunii Europene suntem cam cea mai mare minoritate, peste 12 milioane de cetățeni europeni de etnie romă, avem temeri clare în ceea ce înseamnă evoluția pe termen mediu și lung a acestor partide extremiste”, a continuat el.

„Nu vrem să se mai repete istoria neagră a Europei. Știm cu toții ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial”, a subliniat președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa.

Nicolae Păun: Nu prea se mai bagă nimeni să discute problematica romilor

Întrebat dacă este de părere că amploarea partidelor extremiste reprezintă o amenințare pentru comunitatea romă, Nicolae Păun a răspuns: „Din toate punctele de vedere. Puteți observa discursuri rasiste, xenofobe, radicale în ceea ce privește minoritatea romă. Putem observa tratamentul de care «se bucură» cetățenii români de etnie romă atât în Anglia, ca de asemenea în Franța, în Belgia, în Germania, în Italia, în Spania. Nu prea mai se bagă nimeni în ceea ce privește politicile publice europene sau ale statelor membre ale Uniunii Europene să discute cumva problematica romilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`