Șeful Poliției din R. Moldova oferă noi detalii din dosarul de corupere a alegătorilor: 39 de milioane de dolari din Rusia au ajuns la peste 138.000 de persoane. Numărul beneficiarilor, mult mai mare

Șeful Poliției din R. Moldova oferă noi detalii din dosarul de corupere a alegătorilor: 39 de milioane de dolari din Rusia au ajuns la peste 138.000 de persoane. Numărul beneficiarilor, mult mai mare
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mihai Karaush

Șeful Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a oferit noi detalii despre schema de corupere a alegătorilor la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrarea în UE și a precizat că peste 138.000 de persoane din acest stat au intrat în contact direct cu sistemul bancar din Rusia, dar estimează că numărul persoanelor care au beneficiat de transferuri bănești este mult mai mare, transmite NewsMaker.

39 de milioane de dolari transferați din Rusia către 138.000 de persoane

Șeful Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova (IGP) a explicat că pe conturile celor peste 138.000 de persoane erau transferați bani și pentru rudele lor, astfel că numărul beneficiarilor este mult mai mare.

În septembrie, suma documentată de autoritățile din Republica Moldova ajunsese la 15 milioane de dolari, dar în prezent este de 39 de milioane de dolari.

„Sistemul de transfer PSB a început la finele primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalare a acestor aplicații era realizat prin acele boturi de pe Telegram, unde cumva accesul altor persoane terțe era mult mai limitat”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Numărul beneficiarilor de transferuri bănești din Rusia este mult mai mare

Până pe 23 octombrie au fost consemnate peste 138.000 de numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank.

El a spus că doar pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să sisteze activitatea a astfel de boturi de pe Telegram în 97 de grupuri, unde persoanele erau instruite și pregătite pentru a putea intra în posesia platformei PSB ca să beneficieze de aceste transferuri.

„Aceasta nu înseamnă că noi avem atâtea persoane, acesta este numărul din cadrul unei familii. (…) Această persoană de contact sau transferurile pe contul său se realiza și pentru al doilea, al treilea membru”, a explicat Cernăuțeanu, care spune că „forma intenționată era de a corupe masiv electoratul”.

Transferuri masive în perioada 14-17 octombrie

În prezent, suma totală transferată se ridică la 39 de milioane de dolari. Potrivit oficialului, doar în octombrie au fost transferați peste 24 milioane de dolari pentru coruperea electoratului. Transferuri masive au fost înregistrate în perioada 14-17 octombrie, adică în zilele premergătoare scrutinului din 20 octombrie..

„Important este ca toți cetățenii noștri să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală. (…) Sunt atrase în organizația criminală Șor. Noi vorbim de o organizație criminală care prin diferite forme de finanțare, de corupere, de fapt urmăresc interesele unei organizații criminale”, a continuat șeful IGP.

„Chiar la ziua de astăzi, într-un raion din nordul țării, am fost contactați de cetățeni care comunică că fără acordul lor le-au fost instalate aceste aplicații, au fost cumva duși în eroare și că el nu vreau să utilizeze aceste mijloace financiare și roagă să fie atrase la răspundere persoanele care se fac vinovate”, a mai declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`