Violeta Alexandru: O nouă dovadă că „reforma” Ciolacu e doar praf în ochi – reorganizarea MIPE aduce 0 economii la buget

Violeta Alexandru: O nouă dovadă că „reforma” Ciolacu e doar praf în ochi - reorganizarea MIPE aduce 0 economii la buget
Foto: Violeta Alexandru / Facebook

Guvernul Ciolacu-Ciucă-Iohannis dovedește, zi de zi, că nu dorește să facă nicio reformă reală a statului, chiar dacă asta înseamnă pierderea a tot mai mulți bani europeni și adâncirea deficitului susținut cu greu, prin taxe mărite, de românii de rând. Cel mai recent exemplu vine dinspre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care se reorganizează fără să fie făcută, însă, vreo economie la bugetul de stat, arată Violeta Alexandru, deputată USR și fost ministru al Muncii. În plus, angajații MIPE rămân cu sporurile intacte, inclusiv cu stimulentul de 50% pentru derularea de proiecte din fonduri europene, deși numai de performanță în absorbția banilor europeni nu se poate vorbi în guvernarea PSD-PNL.

Guvernul Ciolacu a aprobat, prin HG 1.270 din 16 octombrie 2024, reorganizarea unor direcții din cadrul MIPE, chipurile ca să rezolve deficitul excesiv și să mențină stabilitatea macroeconomică.

Potrivit notei de fundamentare care însoțește HG-ul, „măsura de reorganizare a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene conduce la limitarea și diminuarea cheltuielilor bugetare, având ca rezultat scăderea costurilor finanțării deficitului bugetar cu privire la cheltuielile aferente atât a drepturilor salariale cât și a contribuțiilor aferente cheltuielilor de personal”.

Doar că, din același document, reiese că impactul financiar al HG-ului este 0. Cu alte cuvinte, 0 lei economii la buget!

„Reamintesc că ministerul condus azi de Câciu are drept performanță 0% absorbție la programele aferente perioadei de programare 2021-2027. Iar angajații MIPE (peste 2.000 la număr) primesc deja, peste salariul majorat cu celebrul spor de 50% pentru fonduri europene, încă vreo 2.000-3.000 de lei (în funcție de postul ocupat, de execuție sau de conducere). Stimulente! Pentru «0 absorbție», un simplu consilier de la MIPE primește lunar 11.000 de lei, iar un director general 16.000 lei!”, declară Violeta Alexandru.

Deputata USR atrage atenția că „reorganizarea” semnată de Marcel Ciolacu nu doar că nu a tăiat din stimulentele oferite angajaților MIPE, dar a rezolvat „chichițele” legale astfel încât și cei care se ocupă de PNRR să ia stimulentele de 2.000-3.000 de lei.

„Atât de bine s-au ocupat de PNRR încât România riscă să piardă 1,1 miliarde de euro! Guvernul PSD-PNL este un guvern care vrea răul României atâta vreme cât ține țara aceasta nedezvoltată în lipsa banilor europeni. Această bătaie de joc trebuie să înceteze! Zona fondurilor europene este prima care poate începe folosirea de indicatori de performanță în administrație. Salariile corelate cu munca și performanța reprezintă o obligație pe care USR a introdus-o în reforma salarizării din PNRR. Această reformă trebuia să fie făcută încă de la mijlocul anului trecut. Vom trage tare ca să recuperăm. Se poate face, dar nu cu ei, ci cu un guvern corect, reformator”, afirmă Violeta Alexandru.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`