Macron îl avertizează pe Netanyahu împotriva „semănării barbariei” la o conferință cu strângere de fonduri pentru Liban

Macron îl avertizează pe Netanyahu împotriva „semănării barbariei” la o conferință cu strângere de fonduri pentru Liban
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Emmanuel Macron a lansat joi o conferință internațională de o zi despre Liban, anunțând ajutor umanitar francez în valoare de 100 de miliarde de euro și avertizându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că „civilizația nu este deloc apărată dacă semănăm noi înșine barbarie”, anunță The Guardian.

Franța speră să strângă 460 de milioane de euro pentru ajutor umanitar în Liban

El a promis, de asemenea, că va ajuta la pregătirea a 6.000 de militari libanezi suplimentari, în timp ce a cerut încetarea focului și încetarea atacurilor israeliene asupra forțelor de menținere a păcii ONU, pentru care a spus că nu există nicio justificare.

Cele două scopuri ale conferinței de la Paris a președintelui francez sunt atenuarea suferinței umanitare din Liban și consolidarea instituțiilor statului libanez, inclusiv a armatei oficiale a statului.

În declarațiile sale de deschidere, Macron a mai spus că regretă amar că Iranul, prin susținătorii grupului Hezbollah, a „ațâțat Hezbollah împotriva Israelului, în timp ce interesul superior al Libanului impune ca acesta să stea departe de războiul din Gaza”.

Franța speră să strângă 460 de milioane de euro la conferință, mai mult decât cel mai recent obiectiv al ONU de 400 de milioane de euro.
În cuvinte adresate lui Netanyahu, cu care relația sa s-a deteriorat grav, Macron a spus: „Am vorbit mult în ultimele zile despre un război al civilizațiilor sau despre civilizații care trebuie apărate. Nu sunt sigur că apărăm o civilizație semănând noi înșine barbarie.”

Macron nu este de acord cu o continuare a operațiunilor militare în LIban

Netanyahu spusese la radioul Europe 1 miercuri: „Este un război al civilizațiilor împotriva barbariei; suntem în fruntea acestui război și Franța trebuie să sprijine Israelul”.

Macron a argumentat: „Sunt sigur de un lucru, că este în joc posibilitatea unei civilizații în Liban, adică posibilitatea ca femeile și bărbații ale căror origini sunt diferite, ale căror religii sunt diferite, să împartă același teritoriu și să trăiască pentru același scop.”

El a adăugat: „Războiul trebuie să se încheie cât mai curând posibil. Trebuie să existe o încetare a focului în Liban. Mai multe pagube, mai multe victime, mai multe bombardamente nici nu vor pune capăt terorismului și nici nu vor asigura securitatea tuturor.”

El a mai spus că, la fel cum a regretat acțiunile Iranului, regretă și faptul că Israelul „își continuă operațiunile militare în Liban, în sud, în Beirut, în altă parte, și că numărul victimelor civile continuă să crească”.

Israelul, a spus el, „știe din experiență că succesele sale militare nu sunt neapărat o victorie în Liban”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`