O țară din Europa va introduce o nouă limită de vârstă pentru a avea acces pe rețelele sociale: „Nu vrem să devină înguști la minte și lipsiți de acțiune”

O țară din Europa va introduce o nouă limită de vârstă pentru a avea acces pe rețelele sociale: „Nu vrem să devină înguști la minte și lipsiți de acțiune”
Photo by Tracy Le Blanc / Pexels

Norvegia va introduce o limită mai strictă pentru accesul pe rețelele sociale. Premierul vrea ca tinerii sub 15 ani să nu poată să aibă acces pe aceste platforme. Până acum, țara scandinavă avea o limită de 13 ani pentru platformele de social media.

Aplicațiile îi fac pe copii „înguști la minte și lipsiți de acțiune”

Premierul Norvegiei Jonas Gahr Store a declarat că va fi „o bătălie dificilă”, însă politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii de „puterea algoritmilor”. Acesta a precizat că platformele de socializare au fost folosite greșit de industrie și îi fac pe utilizatori să devină „înguști la minte și lipsiți de acțiune”, conform click.ro. 

Norvegia are deja o limită de vârstă minimă impusă, de 13 ani.  Totuși, peste jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale.

Guvernul vrea să introducă mai multe măsuri în acest sens

Guvernul norvegian își propune să introducă mai multe reguli prin care să îi impiedice pe copii să evite restricțiile de vârstă, inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât utilizatorii rețelelor sociale să fie de acord ca platforma să îi gestioneze datele personale și implicit verificarea vârstei.

„Legea trimite un semnal destul de puternic. Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale. Știm că e o luptă dificilă, pentru că în industrie sunt forțe puternice, dar este nevoie de decizii politice”, a mai spus premierul.

Ministrul pentru copii și familii, Kjersti Toppe, a spus că măsura are, de asemenea, scopul de a-i ajuta pe părinți în relația cu cei mici: „Este vorba și de a oferi părinților posibilitatea de a spune „Nu!”. Știm că mulți chiar vor să spună „Nu!”, dar simt că nu o pot face”. Ministrul a mai adăugat că guvernul caută metode de aplicare a unor astfel de restricții, dar care să nu încalce drepturile omului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:27 - Premieră în România: B1 TV va difuza documentarul ”America Alege: Vicepreşedinţii” (The VP Choice: Vance vs. Walz), sâmbătă, ora 23:00 (VIDEO)
19:18 - Turiștii s-ar putea să fie nevoiți să plătească o taxă de intrare de 5 euro în Catedrala Notre-Dame din Paris, începând cu luna decembrie
19:04 - Un cămin din Iași a organizat un concurs pentru studenți. Ce premiu pot câștiga cei care își decorează cel mai frumos camera
18:57 - Simona Spătaru (USR) a explicat cum ar putea să se fraudeze voturile la alegeri: „Și eu întrebam ce este suveica asta. Uite, a explicat un PSD-ist foarte clar”
18:37 - Uleiul din ficat de cod: Soluția care a avut beneficii surprinzător de clare pentru sănătate, chiar dacă e din alt secol
18:29 - Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
18:21 - Tudose s-a întâlnit cu Hrebenciuc la un restaurant de lângă sediul PSD / Becali declarase că Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe Simion să ajungă în finala prezidențială (VIDEO)
17:58 - Bărbat arestat după ce și-a bătut și și-a umilit soția și copiii. Pe fiica sa vitregă ar fi agresat-o chiar și sexual
17:49 - Alexandru Kocsis (FD): A înțeles cineva ceva din matematica lui Ciolacu? / Sincer, n-am crezut asta cu Hrebenciuc până am văzut bâlbâielile lui Ciolacu și starea asta de nervozitate (VIDEO)
17:49 - 64% dintre angajații Boeing aflați în grevă resping oferta de creștere a salariului cu 35%. Compania pierde 100 de milioane pe zi, din cauza grevei