Tot ce trebuie să știți despre adeverinețele de vechime în muncă. Cum se pot obține și ce spun reprezentanții ITM

Tot ce trebuie să știți despre adeverinețele de vechime în muncă. Cum se pot obține și ce spun reprezentanții ITM
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inspectoratul Teritorial de Muncă București realizează până la 31 decembrie 2024 o campanie de informare și conștientizare pentru a sprijini angajatorii, deținătorii de arhivă, salariații și foștii salariați în procesul de obținere a adeverințelor de vechime în muncă. Scopul campaniei este de a clarifica care sunt procedurile și prevederile legale privind eliberarea acestor documente.

Ce sunt adeverințele de vechime în muncă

Aceste acte sunt esențiale în dovedirea vechimii în muncă și a activităților desfășurate în trecut. Până la 31 decembrie 2010, carnetul de muncă era documentul oficial informa cu privire la vechimea în muncă, continuitatea activității, salariul și alte drepturi legate de condițiile de muncă. Totuși, în cazul pierderii sau a lipsei acestuia, foștii angajați trebuie să solicite adeverințe de vechime de la fostul angajator pentru a suplini informațiile lipsă, conform click.ro.

În cazul în care angajatorul nu mai există, adeverinețele pot fi solicitate de la unitatea care a preluat arhiva angajatorului, de la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul a avut sediul social, contra sumei de 20 de lei/document.

Adeverințele de vechime au apărut în 2011

Cu un an mai târziu, în 2011, au apărut adeverințele de vechime emise de angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale. Aceste documente atestă activitatea desfășurată, salariul și vechimea în muncă, meserie sau specialitate.

Potrivit Codului Muncii (Legea nr. 53/2003), angajatorii au obligația de a elibera adeverințe de vechime în două contexte: la încetarea activității salariatului sau la solicitarea acestuia, în termen de 15 zile. Dacă angajatorul este în procedura de insolvență, lichidatorul judiciar are termen de 60 de zile pentru a elibera adeverințele.

Cum se obțin adeverințele de vechime

Adeverințele pot fi obținute în cazul angajatorilor desființați fără un succesor în drepturi, de la operatorii economici autorizați pentru servicii arhivistice. Aceștia sunt responsabili pentru legalitatea informațiilor furnizate, iar acest serviciu este contra cost, conform tarifelor stabilite anual de Arhivele Naționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`