O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan

O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
Sursa foto: Captură ecran YouTube / Alberto Costea Infrastructura Romania

Se anunță schimbări mari în București, iar Dâmbovița este atracția principală. Primăria Capitalei promite ca anul viitor să înceapă construcția unei pasarele și a mai multor trotuare, precum și reconstrucția Podului Calicilor. Peste 50 de milioane de lei urmează să fie investiți în aceste proiecte.

Primăria Capitalei își propunere construirea unui trotuar suspendat

Pe o porţiune de un kilometru, pe ambele maluri ale râului, va fi construit un trotuar suspendat la doi metri deasupra apei. Puțin peste 3 metri va fi lățimea trotuarului, iar pe suprafața sa vor fi amplasate mobilier stradal, spaţii verzi şi o pistă pentru biciclete, potrivit Observator News.

„Orice oraş mare are o acţiune la un râu. Noi nu reuşim să avem o promenadă. Problema de fond este că oraşul la picior nu se descoperă”, a declarat Mario Kuibuş, arhitectul proiectului.

40 de milioane de lei va costa construcția, iar dacă totul merge conform planului, proiectul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2027.

„Suntem în faza de proiectare. Sperăm că în două luni de zile să putem avea proiectul tehnic şi să putem depune pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Mi-aş dori să reuşim să începem lucrările undeva la mijlocul anului viitor”, a explicat Cătălin Aflat, director de investiţii al Primăriei Capitalei.

Ce cred localnicii despre planurile Primăriei

Nu toți locuitorii Capitalei au primit vestea bine. Unii sunt de părere că lucrarea nu ar fi nimic altceva decât o altă zonă extrem de aglomerată a Bucureștiului.

„Mi se pare că încarcă si mai mult râul. Toată lumea o să meargă peste pod şi nimeni nu o să mai vadă râul, va fi Dâmboviţa ca un fel de bulevard suplimentar, cu aglomeratie, cu starea aceea de oraş”, a spus un localnic.

Turiștii însă, încurajează ideea.

„Ar putea fi frumos”, a fost reacția unui turist.

Noul pod peste Dâmbovița

Proiectul presupune reconstruirea Podului Calicilor, denumit în trecut Podul Rahova. Structura a dispărut în anii ‘30, odată cu reamenajarea zonei Unirii. Lucrările ar putea începe la începutul anului următor, în luna februarie.

Noul pod se va numi podul Calicilor şi are scopul de a uni strada Sfinţii Apostoli cu strada Şelari, de la intrarea în centrul istoric, deasupra Dâmboviţei. Va avea o lungime de 23 de metri și va fi un loc ideal pentru promenadă.

„E o structură uşoară care face într-un fel sau altul să astupe partea neplăcută vizual, cele două maluri de beton printr-o structură metalică cu un deck cu o suprafaţă de călcare din lemn”, a adăugat Mario Kuibuş, arhitectul proiectului.

Valoarea acestor lucrări se ridică la aproape 9 milioane de lei, însă implică și construcția ueni parcări subterane cu 300 de locuri, chiar în spatele Palatului de Justiţie.

În ciuda planurilor mari cu întreaga zonă, Dâmboviţa nu poate să devină canal navigabil din cauza diferenţelor de nivel de aproape 11 metri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`