Belarus anunță data următoarei victorii electorale a lui Lukașenko

Belarus anunță data următoarei victorii electorale a lui Lukașenko
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Danichev

Belarus va organiza următoarele alegeri prezidențiale în 26 ianuarie 2025, a anunțat miercuri Comisia Electorală Centrală a țării.
Alexandru Lukașenko, dictatorul belarus care conduce țara din 1994 și este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat anterior că va candida din nou – și nu se așteaptă să piardă, anunță Politico.

Rezultatele votului din 2020 au declanșat proteste în masă

Belarușii au votat anul acesta la alegerile parlamentare în care toate cele patru partide de pe buletinele de vot au susținut regimul lui Lukașenko, după ce acesta a dizolvat toate celelalte partide în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din 2020, care au fost condamnate în toată Europa și Occident.

Rezultatele votului din 2020 au declanșat proteste în masă care au dus aproape la căderea lui Lukașenko.
Sviatlana Tsikhanouskaya – care s-a opus lui Lukașenko la alegerile din 2020 după ce soțul ei, un candidat de frunte al opoziției, a fost arestat și închis în timpul campaniei, apoi închis timp de 18 ani de autoritățile din Minsk – este principala figură a opoziției pro-democratice care trăiește în exil.

„Lukașenko și-a anunțat data „realegerii” – 26 ianuarie. Sunt alegeri false fără un proces electoral real, desfășurat într-o atmosferă de teroare. Nu vor fi acceptați candidați sau observatori alternativi. Facem apel la belaruși și comunitatea internațională să respingă această farsă”, a spus Tsikhanouskaya.

În ianuarie, Lukașenko a semnat o lege care îi garantează imunitatea, protecția pe tot parcursul vieții și proprietatea oferită de stat la demisia sa din funcția prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:26 - O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația