Mureş: Medic anchetat după ce ar fi refuzat să se deplaseze la un caz. Pacientul a murit

Mureş: Medic anchetat după ce ar fi refuzat să se deplaseze la un caz. Pacientul a murit
Foto simbol: Inquam Photos / Octav ganea

Un medic de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mureş ar fi refuzat să se deplaseze la un bărbat care s-a înecat cu mâncare, pe motiv că era pe finalul turei și nu voia să rămână peste program. Pacientul a murit.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunţat, miercuri, că a fost dispusă o anchetă. În funcţie de concluziile ei, cazul ar putea fi trimis la Parchet.

Cum a murit pacientul cu zile

„Noi am fost sesizaţi despre o situaţie în care un medic a refuzat să se deplaseze la un caz, neanunţând dispeceratul. Medicul respectiv a fost trimis de dispeceratul integrat 112 la un caz unde se ştia că este ceva foarte grav şi unde a fost trimis şi un echipaj de prim ajutor de la SMURD. Dar simultan, la diferenţă de 2 minute, a fost trimis şi echipajul cu medic al SAJ, maşina de terapie intensivă de la SMURD fiind ocupată în alt caz. Medicul de la ambulanţă, ulterior s-a aflat, nu s-a deplasat cu ambulanţa care a mers la acel caz, trimiţând numai un asistent. Pacientul a fost declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare şi ulterior s-a aflat că medicul nu a fost pe ambulanţa respectivă”, a declarat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Cum a justificat medicul faptul că nu s-a deplasat la caz

Șeful DSU a precizat apoi că scuza invocată de medic pentru a nu se deplasa la caz e inacceptabilă și inadmisibilă.

„Noi am fost anunţaţi din Târgu Mureş de cele întâmplate, am primit un raport pe linia dispeceratului pe ce s-a întâmplat, am trimis o echipă de control duminică seara, luni s-a făcut controlul complet acolo şi a obţinut declaraţiile. Iar medicul, printre altele, înţeleg că a declarat că era aproape de finalul programului, avea încă 40 minute până la finalul programului, şi că el a considerat că nu merge pentru că nu face ore suplimentare (…) Lucru care este absolut inadmisibil şi inacceptabil. În mod normal, şi dacă mai ai un minut de serviciu în serviciile de urgenţă, pleci la caz. Şi dacă ai un minut şi dacă nu ţi-a venit schimbul, pleci la caz. Deci faptul că mai avea 40 minute şi n-a plecat la caz este un lucru pe care nu putem să-l categorisim, decât că este o neglijenţă majoră”, a mai susținut Raed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii