Benzina, motorina și gazele se vor scumpi în urma modificărilor aduse Codului Fiscal în Camera Deputaților

Benzina, motorina și gazele se vor scumpi în urma modificărilor aduse Codului Fiscal în Camera Deputaților
Foto: Pixabay

Camera Deputaților a aprobat o modificare a Codului Fiscal, prin care se va introduce un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri pentru toate companiile din domeniu petrolului, gazelor și carburanților.

Combustibilul se va scumpi

Conform unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă, benzina, motorina și gazele naturale se vor scumpi în urma introducerii unui impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri pentru toate companiile din domeniul carburanților, indiferent de dimensiunea acestora, potrivit click.ro. 

Impozitul suplimentar va fi aplicat doar companiilor care au o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro. Inițiatorii modificării argumentează că aceasta a fost necesară în contextul firmelor mari care își divizează afacerile e în entități mai mici pentru a evita plata acestui impozit, ceea ce, în opinia lor, aduce prejudicii bugetului de stat.

„Prin aceste măsuri, ne propunem să stopăm practicile anticoncurențiale și să asigurăm un cadru fiscal echitabil pentru toți jucătorii de pe piața de petrol și gaze. Este esențial să prevenim dezechilibrele în sectorul energetic, care ar putea afecta siguranța energetică a țării”, au declarat inițiatorii modificării.

Cei mai afectați vor fi consumatorii

Asociația Energia Inteligentă a declarat că această modificare legislativă va avea efecte asupra companiilor din sector care operează cu volume mari de afaceri, dar cu marje de profit foarte mici. Multe dintre aceste companii se vor afla în situația de a da faliment sau vor trece prin dificultăți financiare.

„Aceste măsuri vor lovi în fapt tocmai în consumatori. Este adevărat, consumatorii vor simți efectul acestor modificări legislative la mult timp după ce votanții acestei legi, fluturând beneficiile legii, vor fi realeși în viitorul Parlament al României”, avertizează Asociația.

Companiile de petrol, gaze și carburanți vor fi nevoite să crească prețurile pentru a compensa impozitul suplimentar. Aceasta se va traduce în costuri mai mari pentru consumatori, care vor plăti mai mult pentru combustibili și gaze naturale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`