Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România

Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
Foto: Hepta.ro - Zuma Press / Aleksandr Gusev

De la declanșarea războiului, în februarie 2022, populația Ucrainei a scăzut cu peste 10 milioane de oameni.

Mai mulți factori au dus la această scădere, printre care emigrarea ucrainienilor, odată cu declanșarea războiului, și rata scăzută de natalitate. Chiar și înainte de începerea conflictului cu Rusia, Ucraina avea una dintre cele mai scăzute rate de natalitate și se confrunta cu un val mare de plecări, în rândul tinerilor. La fel ca în cazul mai multor țări din estul Europei, tinerii alegeau să se mute în țări care le ofereau mai multe oportunități, relatează AFP, potrivit Barron’s.

Reprezentanții ONU de la Geneva spun că scăderea populației din Ucraina este evidentă, ținând cont de contextul în care se află țara, chiar dacă nu s-a făcut încă un recensământ.

„În general, populația Ucrainei a scăzut cu aproximativ 10 milioane din 2014 și cu aproximativ opt milioane de la începutul invaziei la scară largă în 2022”, a spus directorul regional al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Florence Bauer.

În 2014, atunci când Rusia a atacat, ocupat și anexat Crimea, populația Ucrainei era de aproximativ 45 de milioane de locuitori. La începutul invaziei din februarie 2022, populația se diminuase la 43 de milioane, iar astăzi a ajuns să fie de doar 35 de milioane.

Câți ucrainieni au trecut ilegal granița României

În ultimii 2 ani și jumătate, aproape 20.000 de cetățeni ucraineni au intrat ilegal în România. În acest moment, aproximativ 180.000 de cetățeni ucraineni beneficiază de protecție temporară în România, au declarat surse oficiale din Ministerul de Interne, pentru Libertatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`