Zero lei pensie pentru acești pensionari din România. Motivele pentru care nu și-au primit nici acum pensia

Zero lei pensie pentru acești pensionari din România. Motivele pentru care nu și-au primit nici acum pensia
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din păcate, sute de mii de pensionari încă așteaptă să își primească pensiile. Este vorba de cei care s-s-au pensionat în anul 2024 și au depus toate actele necesare. Unii așteaptă de peste jumătate de an să-și primească pensia pentru care au cotizat o viață întreagă. De vină ar fi sistemul Casei Naționale de Pensii, care nu este funcțional nici astăzi și nu pot fi operate toate datele.

Pensionarii încearcă să afle câteva răspunsuri privind situația neplăcută în care se află, însă reprezentanții Caselor de Pensii teritoriale le oferă doar răspunsuri seci, formale.

Ce au transmis reprezentanții Casei de Pensii

„Imediat ce aplicația informatică, unitară la nivel național( în baza căreia se fac toate operațiunile în baza de date informatizată de plăți) va fi primită și operațională, Casa de Pensii va pune în plată cu celeritate, toate deciziile de pensie stabilite și neplătite, inclusiv decizia dumneavoastră.

Conform deciziei din martie 2024, plata se va face începând cu 05.10.2023”, potrivit unui răspuns oficial primit de la Casa de Pensii.

Au fost identificate șase motive din cauza cărora pensionarii nu și-au primit încă pensia sau banii conform Legii 360/2023, informează Newsweek România.

  •    deciziile trebuie emise ca urmare a aplicarii unor sentințe judecătorești recente
  •    dosare cu un grad mare de deterioare, vechi, reconstituirea necesitând timp mai mare
  •    decizii retrase, constatându-se greșeli de către angajații Caselor de Pensii
  •    decizii ce au mai multe realculări prin adăugare stagii și/sau venituri, procesarea fiind anevoioasă, necesitând timp de lucru mai mare
  •    decizii aflate în lucru, cu depunere dosar pe legea 263/2010, până în 31.08.2024, inițial se emite decizia pe Legea 263/2010, apoi decizia de recalculare. Sunt județe în care s-au emis toate deciziile pe legea 263/2010
  •    decizii aflate în lucru, cu depunere dosar dupa 01.09.2024, vor primi decizii pe legea 360/2023, calculate pe formula legii noi.

În baza Acordului Cadru încheiat între Casa Națională de Pensii Publice și o asociere de firme, instituția a încheiat un contract având ca obiect prestarea de „Servicii de asistenţă tehnică, mentenanţă corectivă și evolutivă pentru sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”.

Prin acesta, toate pensiile din România ar fi arhivate și evaluate rapid după prevederile noii legi a pensiilor.

Cel mai important segment este formula de calcul după care se vor efectua și plățile pentru dosarele noi.

Când ar urma să se facă plățile

„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a soluțiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr.360/2023, ultima etapă fiind în octombrie 2024.

În prezent, se efectuează activitățile specifice de implementare a tuturor funcționalităților aplicațiilor informatice.

Totodată, precizăm că în procesul complex de implementare a noului cadru legislativ, care presupune atât înscrierile noi la pensii, cât și recalculările prevăzute de Legea nr.360/2023, softul necesar este asigurat de același consorțiu”, au precizat surse din cadrul Casei Naționale de Pensii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`