Parlamentul European aprobă un împrumut UE de până la 35 de miliarde de euro către Ucraina

Parlamentul European aprobă un împrumut UE de până la 35 de miliarde de euro către Ucraina
Foto: Foto: flickr.com

Parlamentul European a aprobat un împrumut UE de până la 35 de miliarde de euro către Ucraina, care va fi rambursat prin profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei, anunță Politico.

Banii ar trebui să sprijine economia Ucrainei

Parlamentul a votat cu o majoritate de 518 pentru și 56 împotrivă, depășind ultimul obstacol pentru ca UE să finalizeze plata înainte de termenul limită de sfârșit de an.

UE s-a angajat să cedeze Ucrainei până la 35 de miliarde de euro, dar această sumă va scădea dacă SUA vor contribui la împrumut, așa cum este de așteptat.

Implicarea UE se înscrie într-o inițiativă mai amplă a G7 de a distribui 50 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia Ucrainei lovită de război până la sfârșitul anului.

Miniștrii de Finanțe din țările G7 sunt de așteptat să fie de acord în sfârșit cu retragerea împrumutului în timpul unei viitoare întâlniri de vineri la Washington.

Împrumutul va fi rambursat folosind profiturile generate de peste 250 de miliarde de euro din activele rusești deținute în băncile occidentale care au fost imobilizate după invazia pe scară largă a Ucrainei de către țară în februarie 2022.

Regatul Unit și Canada au anunțat că vor împrumuta Ucrainei 3 miliarde de dolari și respectiv 3,6 miliarde de dolari în cadrul schemei G7. Cu toate acestea, SUA și Japonia nu au clarificat încă suma cu care vor contribui.

Washingtonul a spus anterior că nu va putea oferi o sumă substanțială dacă UE nu își va schimba regulile care guvernează sancțiunile.

Cu toate acestea, SUA au semnalat recent că ar putea fi pregătite să ia o mare parte din împrumut, chiar dacă Ungaria continuă să blocheze o revizuire a regimului de sancțiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`