Un mega meteorit a căzut pe fundul oceanului și a fiert apele de pe suprafața Pământului, acum trei miliarde de ani

Un mega meteorit a căzut pe fundul oceanului și a fiert apele de pe suprafața Pământului, acum trei miliarde de ani
Sursa foto: Shutterstock

Un meteorit uriaș descoperit pentru prima dată în 2014 a provocat un tsunami mai mare decât oricare din istoria umană cunoscută și a fiert oceanele, au descoperit oamenii de știință, citați de BBC.

Meteoritul avea un diametru de 40-60 km și a lăsat un crater de 500 km

Roca spațială, care era de 200 de ori mai mare decât cea care a distrus dinozaurii, s-a izbit de Pământ atunci când planeta noastră era abia la început, în urmă cu trei miliarde de ani.

Oamenii de știință au făcut cercetări la locul impactului din Africa de Sud pentru a preleva bucăți de rocă pentru a înțelege accidentul.
Echipa a găsit, de asemenea, dovezi că impacturile masive de asteroizi nu au adus doar distrugere pe Pământ, ci au ajutat viața timpurie să prospere.

„Știm că, după ce s-a format Pământul, au existat încă o mulțime de resturi care zburau în jurul spațiului, care se izbeau de Pământ”, spune profesorul Nadja Drabon de la Universitatea Harvard, autorul principal al noii cercetări.

„Dar acum am descoperit că viața a devenit cu adevărat rezistentă în urma unora dintre aceste impacturi uriașe și că de fapt a înflorit și a prosperat”, spune ea.

Meteoritul S2 era mult mai mare decât roca spațială cu care suntem cel mai familiari. Meteoritul care a dus la dispariția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani avea o lățime de aproximativ 10 km, sau aproape înălțimea Muntelui Everest.

Dar S2 avea o lățime de 40-60 km și masa sa era de 50-200 de ori mai mare.
A lovit Pământul când acesta era încă în primii săi ani și arăta foarte diferit. Era o lume de apă cu doar câteva continente ieșite din mare. Viața era foarte simplă – microorganisme compuse din celule unice.

Un nor din care au căzut picături de rocă topită din cer

Echipa a reconstruit acum exact ceea ce a făcut meteoritul S2 când a pătruns violent pe Pământ. A creat un crater de 500 de kilometri și a pulverizat roci care s-au propagat cu viteze incredibil de rapide și au format un nor în jurul globului.

„Imaginați-vă un nor de ploaie, dar în loc să cadă picături de apă, au căzut picături de rocă topită din cer”, spune profesorul Drabon.
Apoi, un tsunami uriaș ar fi cuprins globul, ar fi măturat fundul mării și ar fi inundat coastele.

Toată acea energie ar fi generat cantități masive de căldură care au fiert oceanele, provocând evaporarea apei. De asemenea, temperatura aerului a crescut cu până la 100C.

Cerul s-a înnegrit, sufocat de praf și particule. Fără ca lumina soarelui să pătrundă în întuneric, viața simplă pe uscat sau în apele puțin adânci care se baza pe fotosinteză a fost distrusă.

Dovezile din stâncă au arătat că impactul violent a produs nutrienți precum fosforul și fierul care hrăneau organismele simple.
„Viața nu doar că a opus rezistență, dar și-a revenit foarte repede și a prosperat”, spune ea.

Noile descoperiri sugerează că efectele în urma impactului meteoritului au rezultat ca un soi de îngrășământ uriaș, trimițând ingrediente esențiale pentru viață, cum ar fi fosforul, pe tot globul.

Tsunami-ul care a măturat planeta ar fi adus și apă bogată în fier din adâncuri la suprafață, dând microbilor timpurii energie suplimentară.
Descoperirile se adaugă la o teorie tot mai răspândită în rândul oamenilor de știință că viața timpurie a fost de fapt ajutată de succesiunea violentă de roci care au lovit Pământul în primii ani, spune Drabon.

„Se pare că viața abia după impact a întâlnit de fapt condiții cu adevărat favorabile care i-au permis să înflorească”, explică ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`