România este pe primul loc în UE la numărul de oameni care mor înecați: „Unii cred că dacă au înotat într-o baltă, pot să înoate oriunde”

România este pe primul loc în UE la numărul de oameni care mor înecați: „Unii cred că dacă au înotat într-o baltă, pot să înoate oriunde”
Sursa foto: Primaria constanta/ Facebook

Unu din cinci decese prin înec din Uniunea Europeană se petrece România, arată datele Eurostat, care ne plasează pe primul loc la acest capitol sumbru, cu un bilanț aproape dublu față de următoarea țară clasată, Franța.

Anul acesta, 21 de oameni s-au înecat, în timp ce 72 au fost salvați de la înec

Marian Ciulei, șeful scafandrilor la ISU Dobrogea, spune că, în ultimii zece ani, el și colegii săi au recuperat din ape trupurile a aproximativ 180 de persoane. Copii, adulți, femei sau bărbați. „De foarte multe ori, când suntem solicitați noi, scafandrii, asta înseamnă că situația este deja foarte gravă. Practic, suntem cam ultima linie care intervine”.

Colonelul spune însă că „am avut și cazuri fericite, când am reușit să salvăm oameni”. Își amintește de o tânără de 18 ani din Republica Moldova, scoasă din mare de scafandri, spre sfârșitul sezonului, în Jupiter. Era arborat steagul roșu, adică marea era foarte agitată.
„S-a aventurat alături de alți prieteni să intre în mare în jurul orei 23:00 – 23:30.

Nu au știut unde intră, nu au luat în calcul pericolul. Curenții din zona de dig, unde se aflau, curenții de fund ai mării, sunt cei mai periculoși – nu sunt vizibili cu ochiul liber”, povestește Marian Ciulei.

Când prietenii au văzut că fata nu mai iese, tinerii au început să strige după ajutor, iar scafandrii au ajuns într-un timp foarte scurt: „Diferența a fost făcută de 30 de secunde, maxim un minut, cât mai avea până să se înece. Scafandrii au scos-o în viață, chiar dacă a mai avut nevoie de îngrijiri medicale”, spune colonelul de la ISU Dobrogea.

„Sunt foarte multe cazuri și pe Dunăre sau canale ale Dunării sau lacuri, unde se aventurează, se plimbă și cu barca, nu își iau vestă de salvare cu ei”, mai spune reprezentantul ISU Dogrogea.

În sezonul estival de anul acesta, numai pe litoral, 21 de oameni s-au înecat, în timp ce 72 au fost salvați de la înec, arată datele salvatorilor din județul Constanța.

Bilanțul negru la care suntem pe primul loc. Cauze

5.224 de oameni au decedat prin înec în anul 2021 în Uniunea Europeană, aproape unul din cinci decese înregistrându-se în România: 1.020, ceea ce înseamnă un procent de 19,5%, arată cele mai recente date Eurostat, consultate de HotNews.

Jumătate dintre decesele prin înec produse în anul 2021 în UE s-au înregistrat în doar 4 țări: România (1.020 – 19,5% din total), Franța (673 – 12,9% din total), Spania (510 – 9,8% din total) și Polonia (454 – 8,7% din total).

Cauzele pentru care avem cel mai mare număr de înecați din Uniunea Europeană sunt multiple, spune șeful scafandrilor de la ISU Dobrogea.
Pe litoral, cea mai importantă este nerespectarea recomandărilor făcute de salvamari, în special a steagului roșu, când marea este agitată.

„Probabil mulți nu cunosc puterea curenților de fund ai mării, care te trag către fund foarte repede, practic vorbim despre secunde”.
Sunt și persoane care merg să înoate în mare în zone unde nu este marcat și balizat.

„Se aventurează să sară de pe stabilopozi, platforme, poduri. Plonjează în apă neștiind ce adâncime are, dacă sunt elemente care le pot pune viața în pericol”, mai spune reprezentantul ISU.

Gabriel Bălan este secretarul general al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România. De 23 de ani, asociația prestează servicii de salvamar pe plajele de pe litoralul românesc.

Până la geamandură nu i s-a întâmplat nimănui nimic, niciodată

După 23 de ani de experiență în domeniu, Gabriel Bălan consideră că „problema noastră cu mulți înecați” pleacă în primul rând de la „educația celui care vine să facă plajă și să înoate”.

„Nu te trimite nimeni în apă când este marea agitată. Toate gropile, toată apa adâncă în zona de îmbăiere sunt semnalizate cu geamanduri. De acolo nu ai voie, decât cei care sunt avansați în înot și sunt obișnuiți cu valurile, cu curenții.

Până la geamandură nu i s-a întâmplat nimănui nimic, niciodată. Toată lumea care depășește acea limită până la care are voie orice începător să se îmbăieze în siguranță maximă o face pe răspunderea lui”, afirmă șeful salvamarilor, în dialogul cu HotNews.

„Lumea tratează marea cu multă indiferență: crede că dacă a fost la un bazin de înot sau a înotat într-o baltă, poate să vină și la mare să înoate sau el știe să înoate oriunde”, consideră Gabriel Bălan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:28 - Speciile de animale care nu vor mai putea fi ucise începând cu 2027. A fost aprobat proiectul de lege
13:28 - Decizie: Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Inclusiv firmele mici
13:22 - Nicolae Ciucă: Ciprian Ciucu, o revelație a alegerilor locale din București. A demonstrat că este un primar al cetățenilor și merită să fie alături de Emil Boc și Ilie Bolojan în primii cei mai buni edili ai PNL (VIDEO)
13:12 - Ciprian Ciucu, despre investițiile Primăriei Sector 6 în Educație: „Va fi construit cel mai important și cel mai fain colegiu tehnic din țară – și asta vă promit – la PTTR” (VIDEO)
12:59 - Un român a amenințat că aruncă un bloc în aer, în Italia: „Nu-mi găsesc un loc de muncă și m-a părăsit soția”
12:52 - Blinken a ajuns în Israel, pentru discuțiile de încetare a focului din Gaza, a 11-a oară după ce a început războiul
12:45 - Alexandru Dimitriu îl acuză pe Piedone de abuz în serviciu la Primăria Sectorului 5: „100 de milioane de lei sunt date prin achiziții directe” (VIDEO)
12:26 - Nicolai Tand și Sorin Brotnei riscă șapte ani de închisoare în Indonezia. Ce infracțiune gravă au comis participanții la Asia Express
12:24 - Ciprian Ciucu, la învestirea pentru un nou mandat de primar al Sectorului 6: Le mulțumesc cetățenilor și consilierilor locali / Am recuperat undeva spre 40 de hectare de spații verzi, pe care le-am redat comunității (VIDEO)
12:13 - Harvey Weinstein a fost diagnosticat cu cancer de măduvă osoasă. Ar fi trebuit să fie judecat din nou în noiembrie