Putin se întâlnește cu aliații săi Brics pentru a arăta întregii lumi că presiunea occidentală nu funcționează. Se va discuta despre o alternativă la dolar

Putin se întâlnește cu aliații săi Brics pentru a arăta întregii lumi că presiunea occidentală nu funcționează. Se va discuta despre o alternativă la dolar
Sursa Foto: Hepta.ro

Kremlinul spune că summitul la care participă peste 20 de șefi de stat la summitul Brics al economiilor emergente este este unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, anunță BBC.

Un mesaj că Rusia rezistă sancțiunilor

Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian.
„Mesajul clar este că încercările de a izola Rusia au eșuat”, crede Chris Weafer, partener fondator al companiei de consultanță Macro-Advisory.

„Este o mare parte a mesajelor de la Kremlin că Rusia rezistă sancțiunilor. Știm că există fisuri severe sub suprafață. Dar la nivel geopolitic Rusia are toți acești prieteni și toți vor fi partenerii Rusiei”.

Brics reprezintă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Gruparea, denumită adesea o contrapondere a lumii conduse de Occident, s-a extins iar acum include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite.

Și Arabia Saudită a fost invitată să se alăture.

Economiile țărilor Brics reprezintă aproximativ 28% din economia globală

Națiunile Brics reprezintă 45% din populația globală. Adunate împreună, economiile membrilor valorează mai mult de 28,5 miliarde de dolari. Adică aproximativ 28% din economia globală.

Oficialii ruși au indicat că alte 30 de țări vor să se alăture Brics sau să caute legături mai strânse cu Brics. Unele dintre aceste națiuni vor lua parte la summit.

Dornic să ușureze presiunea din cauza sancțiunilor occidentale, liderul de la Kremlin va spera să-i convingă pe membrii Brics să adopte o alternativă la dolar pentru plățile globale.

„Multe dintre problemele cu care se confruntă economia Rusiei sunt legate de comerțul și plățile transfrontaliere. Și multe dintre acestea sunt legate de dolarul american”, spune Weafer.

„În unele privințe, este o treabă bună pentru Occident că China și India nu pot fi niciodată de acord cu privire la nimic, pentru că, dacă cei doi ar fi de acord, Brics ar avea o influență enormă”, notează Jim O’Neill, fost economist șef al Goldman Sachs.

O’Neill a fost cel care, la începutul secolului, a visat acronimul „Bric” pentru patru economii emergente despre care credea că ar trebui „aduse în centrul politicii globale”.

Dar cele patru litere aveau să capete o viață proprie, după ce națiunile respective și-au format propriul grup Bric – mai târziu Brics, când s-a alăturat Africa de Sud. Ele încearcă să conteste dominația G7: cele mai mari șapte economii „avansate” din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:26 - Nicolai Tand și Sorin Brotnei riscă șapte ani de închisoare în Indonezia. Ce infracțiune gravă au comis participanții la Asia Express
12:24 - Ciprian Ciucu, la învestirea pentru un nou mandat de primar al Sectorului 6: Le mulțumesc cetățenilor și consilierilor locali / Am recuperat undeva spre 40 de hectare de spații verzi, pe care le-am redat comunității (VIDEO)
12:13 - Harvey Weinstein a fost diagnosticat cu cancer de măduvă osoasă. Ar fi trebuit să fie judecat din nou în noiembrie
11:57 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Bătălia pentru Ucraina este pentru viitorul Europei. Este esențial să susținem Ucraina, Republica Moldova (VIDEO)
11:50 - Producătorul Blade Runner 2049 îl dă în judecată pe Musk pentru imaginile cu Robotaxi
11:39 - Ilinca Vandici a comentat noua relație a lui Dorian Popa: „Pe tine te-au prins paparazzi sau te-a filmat cineva pe sub masă”
11:37 - Gabriel Zetea, întrebat despre o eventuală guvernare cu USR: Singurul lucru pe care PSD îl exclude este o colaborare cu AUR, cu Șoșoacă / Sub nicio formă nu excludem PNL (VIDEO)
11:20 - Un mega meteorit a căzut pe fundul oceanului și a fiert apele de pe suprafața Pământului, acum trei miliarde de ani
11:14 - Alexandru Murau (PNL) susține că PSD a lansat o strategie pentru „mutarea a 10-20 de voturi/secție de votare pentru Simion” ca să îl ducă în turul 2 la prezidențiale
11:03 - Care a fost de fapt relația dintre Nadia Comăneci și Benone Sinulescu. Soția regretatului artist a mărturisit tot