Spital din Beirut, evacuat din cauză că Israelul susține că sub el există un buncăr Hezbollah în care -sar afla sute de milioane de dolari

Spital din Beirut, evacuat din cauză că Israelul susține că sub el există un buncăr Hezbollah în care -sar afla sute de milioane de dolari
Sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naaman/dpa

Israelul a acuzat pe Hezbollah că păstrează sute de milioane de dolari în numerar și aur într-un buncăr sub un spital din suburbiile sudice ale Beirutului, deși a spus că nu va bombarda complexul, potrivit The Guardian.

Nu există dovezi că sub  spital ar exista un buncăr

Spitalul Sahel din Dahiyeh a fost evacuat la scurt timp după aceea, iar Fadi Alame, directorul său, a declarat pentru Reuters că acuzațiile sunt neadevărate.

Israelul nu a furnizat dovezi pentru afirmația sa că banii ar fi păstrați sub spital. În schimb, a publicat o grafică animată care pretindea să arate un buncăr sub spital și a spus că a fost folosit anterior pentru a-l ascunde pe fostul secretar general al Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Israelul a făcut apel la guvernul libanez să confiște banii pe care a spus că organizația militantă șiită i-a furat de la poporul libanez.
La scurt timp după aceea, Israelul a emis o serie de avertismente locuitorilor din Dahiyeh că va începe să lovească clădirile din zonă și că ar trebui să se mute la cel puțin 500 de metri. Cei care mai erau în zonă au început să fugă.

Raiduri aeriene au început aproximativ o oră mai târziu, cu explozii puternice auzite în zona Beirutului. Una dintre lovituri a fost chiar în fața intrării spitalului universitar Rafik Hariri, cel mai mare spital public din Liban.

Cel puțin patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise

Cel puțin patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și 24 au fost rănite în urma bombardamnetului, iar spitalul a suferit „daune majore” în urma exploziei.

În ciuda bombardamentului, activitățile spitalului au continuat ca de obicei și a continuat să primească răniții de după bombardamentele de luni seara, potrivit unei surse din spital.

Numărul inițial de victime e de așteptat să crească, pe măsură ce primii salavatori au continuat să sape printre dărâmături ca să caute oameni.

O fotografie a clădirii lovită în fața spitalului Rafik Hairi arăta un bărbat plin de sânge care zăcea fără viață în clădirea bombardată.
Ministerul Sănătății din Liban a condamnat ceea ce a spus că este „atacuri asupra a două dintre cele mai mari spitale din Liban”.

Israelul a ucis cel puțin 115 lucrători din domeniul sănătății și personalului de intervenție de când au început luptele între Hezbollah și Israel cu un an înainte.

A fost a doua noapte la rând în care Beirutul a fost puternic bombardat, Israelul efectuând peste 15 atacuri aeriene asupra instituțiilor bancare cu o seară înainte.

Antony Blinken, secretarul de stat american, se îndrepta luni spre Israel și țările vecine din Orientul Mijlociu pentru a 11-a sa vizită de la atacurile Hamas din 7 octombrie, în încercarea de a demara negocierile de încetare a focului în Gaza și de a găsi o soluție diplomatică la conflictul din Liban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`