O comună din Alba, exemplu pentru marile orașe la capitolul dezvoltare. Tot mai mulți tineri aleg să se mute aici

O comună din Alba, exemplu pentru marile orașe la capitolul dezvoltare. Tot mai mulți tineri aleg să se mute aici
Sursa Foto: Captură Video/ YT

O comună aflată la doar câțiva kilometri de Alba Iulia face concurență marilor orașe din România la capitolul dezvoltare. Însă, lucrurile nu au stat așa din totdeauna. Acum aproximativ 20 de ani, zona era deseori împotmolită în noroaie și lăsată în beznă. Datorită fondurilor europene investite în infrastructură, educație, cultură, turism, sport și asistență socială, comuna a căpătat un cu totul alt aspect.

Cinci dintre cele 6 sate ale comunei Ciugud sunt aşezate pe malul stâng al râului Mureş, iar satul Hapria este pe podişul Secaşelor. Prin anii 2000, cu un buget de doar 70.000 de lei, comuna abia îşi permitea gaz pentru dispensar şi sobele şcolilor, potrivit Click.

„Ca orice sat românesc nu aveam apă, nu nu aveam… Era o comună îmbătrânită, cu oameni fără prea multe speranţe. Cu şcolile dărăpănate, cu căminele culturale praf, fără viaţă culturală, fără prea multă viaţă sportivă. Veniturile proprii ale comunei Ciugud erau, transformate în euro acum, 15.000 de euro. Ce puteai sa faci cu ei?”, spune Gheorghe Damian, primar în comuna Ciugud.

Cum au fost folosiți primii bani opținuți din fonduri europene

În 2005, când au apărut primele fonduri de pre-aderare în România, funcţionarii Ciugudului au întocmit câteva proiecte mărunte. Primul proiect a presupus dotarea primăriei cu computere şi softuri care să le uşureaze planificările viitoare.

În primul an al României în Uniunea Europeană, când sute de primării abia descopereau definiţia fondurilor nerambursabile, Ciugudului îi era aprobat cel mai mare proiect din istoria comunei: şapte milioane şi jumătate de euro. Banii au fost folosiți pentru asfaltarea drumurilor, pentru construirea a 47 de kilometri de reţea de canalizare şi 45 de kilometri de reţea de apă curentă, potabilă.

Primăria a amenajat şi o zonă industrială, unde s-au investit zece milioane de euro şi care a dus la înființarea a peste o mie de locuri de muncă. Din afacerile derulate aici primăria câştigă anual două milioane şi jumătate de lei.

Un alt plus pe care Ciugudul îl are de oferit localnicilor săi este internetul WI-FI de pe străzile comunei.

Ciugud, o opțiune tot mai frecvent aleasă de tineri

Creșterea populației este unul dintre indicatorii principali care subliniază dezvoltarea Ciugudului. Astfel, potrivit datelor recensământului efectuat în 2021, populația comunei se ridică la 3.285 de locuitori, în creștere cu peste 200 de persoane față de recensământul anterior, realizat din 2011, când erau înregistrați 3.048 de locuitori.

Comuna Ciugud devine „acasă” pentru tot mai mulți tineri. Chiar dacă cei mai mulți vin de aproape, de la Alba Iulia, există și exemple care au lăsat străinătatea pentru a începe o nouă viață la Ciugud. O parte dintre nou-veniți lucrează în zona industrială a comunei, alții muncesc de acasă, iar o parte lucrează la Alba Iulia.

Creșterea numărului de locuitori a făcut ca școala gimnazială din comună să devină neîncăpătoare. În prezent, în școala de la Ciugud învață 230 de copii, dar se estimează o creștere graduală, până la 500 de copii, în următorii cinci ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`