Ce vor trebui să facă șoferii de peste 70 de ani pentru a putea conduce. O nouă lege care îi vizează ar putea fi implementată

Ce vor trebui să facă șoferii de peste 70 de ani pentru a putea conduce. O nouă lege care îi vizează ar putea fi implementată

Șoferii de peste 70 de ani ar urma să fie supuși unor controale perioadice mai dese pentru a putea conduce, prevede un proiect de lege aflat în dezbatere în Camera Deputaților. Proiectul propunere scăderea valabilității permiselor de conducere pentru persoane de peste 70 de ani, astfel încât să le poate fi evaluate abilitățile de a conduce în siguranță.

În România, în prezent, permisele de conducere au o valabilitate de 10 de ani, indiferent de vârsta șoferului. Proiectul de lege propunerea ca șoferii cu vârste mai mari de 70 de ani să fie nevoiți să își reînnoiască permisul o dată la 5 ani, în timp ce persoanele de peste 80 de ani să fie nevoite să își reînnoiască permisul o dată la 2, bineînțeles dacă demonstrează în urma evaluărilor că au abilitățile necesare pentru a conduce în condiții de siguranță, potrivit Bună Ziua Iași.

Aceste măsuri au fost propuse după ce numărul accidentelor în care au fost implicați seniori a crescut.

Uniunea Europeană propune reguli stricte pentru șoferii în vârstă

Comisia Europeană a stabilit că după 70 de ani, șoferii ar trebui să efectueze mai des controale medicale.

Șoferii de peste 70 de ani vor trebui să completeze periodic chestionare de evaluare a abilităților, cunoștințelor și capacității de concentrare. Pentru a conduce un autovehicul, șoferii trebuie să demonstreze că au: cunoștințe teoretice de aplicare a regulilor de circulație, cunoștințe practice de utilizare a unui autovehicul, viteză de reacție (reflexe), coordonare mână, picior, ochi (care să răspundă corect la situațiile din trafic), capacitatea de a percepe riscurile (anticipare).

Aceste abilități scad odată cu înaintarea în vârstă. Din acest motiv, șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi supuși unor controale periodice mai stricte. Daca în urma testelor rezultă că posesorul auto are afecțiuni care îi pot afecta calitatea de șofer, se va suspenda definitiv dreptul de a conduce.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`