Băncile dau credite noi în lei populației în număr record. Și finanțările în moneda națională către firme au crescut cu 28%

Băncile dau credite noi în lei populației în număr record. Și finanțările în moneda națională către firme au crescut cu 28%
Sursa foto simbol: Pixabay

Băncile au avut o perioadă de primăvară-vară excelentă în ceea ce privește afacerile noi. Volumul de împrumuturi în monedă națională a crescut cu jumătate în ultimul an, comparativ cu precedentul, în timp ce finanțările către firme au avansat cu 28%, conform datelor analizate de Profit.ro.

Creditele ipotecare sunt într-o revenire puternică în ultimele luni

BNR a adăugat recent combustibil cu care alimentează creditarea, reducând dobânzile în vară, în condițiile în care în piață e un excedent mare de lichiditate.

Mai mult, deși de abia de la anul vor avea veni scăderile mai consistente de rate, creditele ipotecare sunt într-o revenire puternică în ultimele luni.

Creditul în lei merge foarte bine în acest an, în condițiile în care băncile au la dispoziție resurse excedentare vaste, care acum sunt ținute la Banca Națională a României, sub formă de depozite overnight.

Excedentul mare de lichiditate a dus la scăderea dobânzilor interbancare spre rata practicată de BNR pentru depozite, care e cu jumătate de punct procentual mai mică decât dobânda cheie. După invadarea Ucrainei, dobânzile interbancare au explodat, în contextul unui deficit de lichiditate.

Volumul creditelor noi în monedă națională acordate de bănci în ultimele 12 luni încheiate în august a fost de 133,7 miliarde de lei (nou record), în creștere cu 50% în termeni nominali față volumul înregistrat în precedentele 12 luni încheiate în august 2023.

În ultimele 12 luni, băncile au acordat în total credite noi ipotecare de 43,9 miliarde de lei, față de 25,7 miliarde de lei în precedentele 12 luni încheiate în august 2023, o creștere de 71%! În medie, băncile au acordate credite noi ipotecare pentru locuințe de 3,7 miliarde de lei în fiecare lună, față de 2,1 miliarde de lei în august 2023, în creștere cu 61% dacă ajustăm cu inflația.

Firmele se întorc la împrumuturile în lei

Creditele noi în lei acordate firmelor pe parcursul ultimelor 12 luni a fost de 46,3 miliarde de lei, față de 36,3 miliarde de lei în precedentele 12 luni încheiate în august 2023, în creștere cu 28%.

Băncile au acordat în medie credite în lei de 3,9 miliarde de lei firmelor în fiecare lună din ultimele 12, în creștere reală cu 20% față de nivelul înregistrat în august 2023. Dobânda medie la creditele noi în lei pentru firme a scăzut semnificativ în ultimii doi ani.

După un vârf de 10,3% pe finele lui 2022, rata medie a ajuns la 7,8% în august anul curent. Pe de altă parte, băncile au acordat mai puține credite în euro în ultimul an. Volumul total de împrumuturi în euro acordat în ultimul an a fost de 5,7 miliarde de euro, în scădere cu 16% față de cel de 7,2 miliarde de euro înregistrat în precedentele 12 luni încheiate în august 2023.

Ca medie mobilă lunară, creditele nou acordate s-au redus de la 600 de milioane de euro la 478 de milioane euro în ultimul an, adică o scădere de 25% dacă ajustăm cu inflația medie.

Împrumuturile în valută au fost preferate de firme în perioada cât dobânzile la lei au fost ridicate. După ce Banca Centrală Europeană a crescut dobânzile la euro, s-au scumpit și creditele – de la o medie de 2,6% la peste 6,5%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:08 - Laurențiu Gîdei, despre referendumul lui Nicușor Dan: Este doar un joc perfid al primarului general al Capitalei, care a devenit brusc, peste noapte, omul numărul 1 al țării (VIDEO)
14:07 - Familiile vor fi tot mai sărace de acum înainte, spune șefa FMI, Kristalina Georgieva: „Inflația îi lovește cel mai tare întotdeauna pe cei săraci.”
14:01 - Copiii dispăruți din Hunedoara ar fi fost răpiți de tatăl lor. Anchetatorii încearcă să afle cum au ieși minorii din țară
13:34 - Marcel Ciolacu, despre cazul țintei aeriene din Eforie: Haideți să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică (VIDEO)
13:27 - Farsă la 112 în Brașov. O fată a spus că este răpită, dar era o provocare pe TikTok
13:26 - Metrorex nu a emis aviz pentru autorizația de construcție la Planşeul Unirii
13:18 - Marcel Ciolacu, despre referendumul lui Nicușor Dan: Consilierii generali PSD vor veni și ei cu o întrebare legată de prevenția consumului de droguri în școli (VIDEO)
13:11 - „Se considera un rege”: Totul despre petrecerile cu abuzuri sexuale care au dus la anchetele și decăderea lui Puff Daddy
12:59 - Pasarela Îndrăgostiților din Timișoara, la un pas de prăbușire. Este traversată de sute de oameni
12:47 - Nicolae Ciucă, despre întrebarea propusă de PSD la referendumul lui Nicușor Dan: O să o analizăm. Este o datorie a noastră de siguranță în școli, de siguranță a cetățenilor. Nu cred că este nevoie de un referendum pentru acest lucru (VIDEO)