Elevii maghiari care au picat la proba de Limba Română de la Bacalaureat dau în judecată Ministerul Educației și cer subiecte diferite

Elevii maghiari care au picat la proba de Limba Română de la Bacalaureat dau în judecată Ministerul Educației și cer subiecte diferite

Borboly Csaba, președintele Consiliului Judetean Harghita, a anunțat ca 17 elevi de etnie maghiară dau în judecată Ministerul Educației după ce nu au reușit să obțină nota de trecere la Limba și Literatura Română. Învăţarea limbii române de către elevii maghiari este o problemă de sistem, care trebuie rezolvată de Ministerul Educaţiei, a precizat Borboly Csaba, citat de Edupedu.ro.

Procentajul de promovare al elevilor maghiari ar fi peste media naţională, fără rezultatele de la limba română

Preşedintele CJ Harghita a spus că rata de promovare a examenului de Bacalaureat în judeţ este mult mai redusă decât cea de la nivel naţional şi că dacă nu se iau în considerare rezultatele la limba română, procentajul de promovare al elevilor maghiari ar fi peste media naţională.

Borboly Csaba a anunţat că, prin intermediul unui cabinet de avocatură, elevii care nu au reuşit să obţină notă de trecere la limba şi literatura română vor acţiona Ministerul Educaţiei în instanţă pentru obţinerea de daune morale şi materiale.

Cu alte cuvinte, aceștia cer să existe și posibilitatea de a susține în cadrul Bacalaureatului o probă de Limba și literatura română cu statut diferențiat față de proba pentru majoritate, adică pentru a fi evaluați la limba română din liceu predată în regim diferențiat pentru minoritatea maghiară.

Avocatul Szikszai Tamás, care îi va reprezenta în instanţă pe elevii afectaţi de rezultatele negative la examenul de limba şi literatura română, a vorbit de demersul de a solicita Ministerului Educaţiei plata unor daune morale.

„Consider că într-o societate normală prezenţa mea nu ar fi fost necesară şi nu ar fi trebuit sa recurgem la acţiuni legale şi la forţa coercitivă a acestui sistem, pentru a oferi unor copii dreptul suprem şi dreptul constituţional la educaţie.

Avem din luna mai 2023 o decizie definitivă a Înaltei Curţi, instanţa supremă a României, care a constatat în mod evident şi definitiv existenţa unei discriminări la acest nivel, în procesul de învăţare a limbii române pentru copiii de etnie maghiară”, a spus Szikszai Tamás.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`