Ucraina fie intră în NATO, fie va avea arme nucleare, susține Volodimir Zelenski că i-a spus lui Donald Trump

Ucraina fie intră în NATO, fie va avea arme nucleare, susține Volodimir Zelenski că i-a spus lui Donald Trump
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Volodimir Zelenski susține că i-a spus lui Donald Trump în cadrul întrevederii din septembrie că Ucraina trebuie să intre în NATO sau, în caz contrar, va căuta să obțină capacități nucleare pentru a se apăra, relatează The Kyiv Independent.

Ce i-a spus Volodimir Zelenski lui Donald Trump

Președintele Ucrainei a susținut declarații de presă la Bruxelles, acolo unde le-a prezentat liderilor UE planul pentru victorie.

„Fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi ca protecție, fie trebuie să facă parte dintr-un soi de alianță. În afară de NATO, nu cunoaștem vreo astfel de alianță eficientă”, susține Zelenski că i-a spus lui Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite.

„Consider că Trump m-a auzit și a spus că este un argument cinstit”, a adăugat liderul ucrainean.

Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear în anii `90

Volodimir Zelenski a invocat și Memorandumul de la Budapesta din 1994, în care Ucraina a convenit să renunțe la arsenalul nuclear în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, a Statelor Unite și a Regatului Unit.

Ca urmare a acordului, spune Zelenski, Ucraina și-a pierdut scutul nuclear, iar alte puteri care și-au menținut arsenalul nuclear nu au avut de suferit de pe urma vreunui război pe scară largă.

Pe de altă parte, președintele Ucrainei spune că ar prefera o aderare la NATO în detrimentul unor arme nucleare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`