Constituția revizuită a Coreei de Nord numește acum Coreea de Sud „stat ostil”. Totuși, specialiștii sunt sceptici în privința unui război

Constituția revizuită a Coreei de Nord numește acum Coreea de Sud „stat ostil”. Totuși, specialiștii sunt sceptici în privința unui război
Foto: Hepta/DPA Images.

Constituția Coreei de Nord definește acum Sudul ca un „stat ostil”, potrivit presei de stat, în prima mențiune a ceea ce au presupus recentele revizuiri constituționale ale țării, anunță BBC.

Majoritatea analiștilor consideră că măsura e pur simbolică

Ziarul de stat Rodong Sinmun a raportat schimbarea ca pe o „măsură inevitabilă și legitimă”, într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări sunt la cel mai înalt punct din ultimii ani.

Coreea de Nord a aruncat marți în aer drumurile și căile ferate care o legau de Coreea de Sud – o mișcare pe care presa de stat a descris-o ca fiind „parte a implementării pas cu pas pentru a separa complet cele două țări”.

Unii observatori văd modificarea constituțională ca o mișcare în mare măsură simbolică, având în vedere că liderul nord-coreean Kim Jong Un a renunțat la unificare încă din decembrie 2023.

La acea vreme, presa de stat a raportat că Kim a spus că relațiile inter-coreene au devenit „o relație între două țări ostile și doi beligeranți în război”.

Apoi, în ianuarie, el a declarat imposibilă unificarea cu Coreea de Sud și a făcut aluzie la schimbări constituționale pentru a desemna Sudul drept „principal inamic”.

Un șir de acțiuni între cele două țări de atunci, în special în ultimele luni, a făcut ca tensiunile să crească constant.

Riscurile unui conflict au crescut dar nu chiar până în pragul unui război

Termenul de „state ostile” caracterizează comunicațiile nord-coreene de aproape un an, a spus Bruce Bennett, analist al apărării la Rand Corporation.

„A fost o evoluție semnificativă când a fost anunțată la sfârșitul anului 2023, deoarece a ridicat riscurile de confruntare și potențialul unei escaladări”, a declarat Bennett pentru BBC.

„De atunci, Kim și sora lui au făcut o serie de amenințări cu arme nucleare împotriva [Coreei de Sud] și Statelor Unite și au escaladat tensiunile cu multe acțiuni. Deci riscurile au crescut”.

Mulți analiști se așteptau ca țara condusă de Kim Jong Un să facă amendamente constituționale la politicile de unificare și de frontieră la o reuniune a Adunării Supreme a Poporului (SPA) de săptămâna trecută – dar până acum nu au fost făcute publice astfel de modificări.
Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la perspectiva unui război în toată regula.

„Mă îndoiesc că situația ar putea escalada la nivelul războiului”, a spus profesorul Kang Dong-wan, care predă științe politice și diplomație la Universitatea Dong-a din Busan. „Coreea de Nord exploatează confruntarea militară pentru a consolida coeziunea internă”.

Profesorul Kim Dong-yup de la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul a pus și el la îndoială capacitatea Coreei de Nord de a iniția un război la scară largă. „Regimul este conștient de consecințele grave pe care le-ar aduce un astfel de conflict”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`