De ce trebuie să țină cont românii care își montează camere de supaveghere la apartamente sau case, pentru a nu avea probleme cu legea

De ce trebuie să țină cont românii care își montează camere de supaveghere la apartamente sau case, pentru a nu avea probleme cu legea
Foto simbol: Pixabay

Din ce în ce mai mulți români aleg să își monteze camere de supraveghere de proprietate, fie că locuiesc la bloc sau la casă. Aceste sisteme oferă siguranță și poți să fie un real ajutor împotriva infracțiunilor. În cazul în care doriți să vă instalați aceste sisteme, trebuie să țineți cont de reglementările legale privind utilizarea camerelor de supraveghere.

Ce reguli trebuie să respecte cei care își instalează camere de supraveghere

Legea prevede măsuri clare pentru cei care utilizează camerele de supraveghere. Acestea sunt montate în majoritatea cazurilor pe clădiri, cu scopul de a descuraja furturile. Totuși, cetățenii au dreptul să folosească camerele pentru a supraveghea zone precum parcări, curți comune, dar și spații comune dintr-un bloc, conform click.ro. 

Un aspect important este regulamentul GDPR, care se aplică în contextul în care camerele sunt orientate doar spre limita proprietății personale. Legea nr. 333/2003, care reglementează paza obiectivelor și protecția bunurilor, stipulează clar că instalarea camerelor de supraveghere în spații publice sau private trebuie să respecte anumite criterii.

În cazul în care sistemul de supraveghere poate surprinde imagini din afara limitei locuinței, proprietarii au obligația de a informa persoanele care apar în cadru. Pentru asta, se pot folosi afișe vizibile care avertizează asupra prezenței camerelor: „Atenție! Proprietate supravegheată video”.

De ce trebuie să țină cont proprietarii

Persoanele care își instalează camere de supraveghere în bloc trebuie să fie conștiente cu privire la anumite obligații pe care le au. Pe lângă informarea prin afișe, proprietarii sunt obligați să specifice și motivul supravegherii.

Este important să adauge date de contact, pentru ca persoanele surprinse să poate solicita informații suplimentare legate de imaginile înregistrate. Potrivit legii, persoanele care apar în cadrele surprinse, au dreptul de a solicita aceste informații despre înregistrări.

Nerespectarea reglementărilor legale privind utilizarea camerelor de supraveghere poate duce la sancțiuni precum amenzi, în cazul în care proprietarii nu respectă normele de informare a persoanelor care apar în imagine sau dacă utilizează camerele într-un mod care încalcă dreptul la intimitate al altora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`