Anchetă cutremurătoare: Zeci de bebeluși au murit la unul dintre cele mai renumite spitale din Marea Britanie, din cauza neglijenței

Anchetă cutremurătoare: Zeci de bebeluși au murit la unul dintre cele mai renumite spitale din Marea Britanie, din cauza neglijenței
Sursa foto simbol: Hepta - AGF / Bildagentur RM

Părinților îndurerați li s-a spus că tragediile lor din secțiile de maternitate ale spitalelor din Nottingham au fost unice. Dar investigația făcută de The Independent arată un model de îngrijire neconformă, neglijență și eșecul în a învăța lecțiile care ar putea menține mamele și nou-născuții în siguranță.

Spitalul a plătit deja mai mult de 91 de milioane de lire sterline daune și costuri legale

Zeci de bebeluși au murit sau au rămas cu leziuni cerebrale în urma unor erori din timpul nașterii la unul dintre cele mai mari spitale din Marea Britanie – iar managerii nu au reușit să investigheze în mod corespunzător faptele și au modificat rapoartele pentru a elimina vina maternității.

O investigație realizată de The Independent și Channel 4 News a descoperit exemple repetate de îngrijire deficitară în ultimul deceniu la Nottingham University Hospitals NHS Trust, părinții fiind nevoiți să lupte pentru a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu copilul lor.

Familiile spun că, dacă s-ar fi vorbit despre cele întâmplate lor, alte tragedii de la spital ar fi putut fi prevenite. Naomi Lewin, al cărei copil Freddie a murit după un travaliu chinuitor, a declarat pentru The Independent: „Nu ascultă familiile. Dacă nu învață nimic din ce s-a întâmplat, va fi un ciclu care se va repeta iar și iar și iar.”

În timpul nașterii, lui Freddie i s-a tăiat gâtul în timpul încercării de a-l elibera, iar piciorul lui a fost atât de bruscat încât s-a înnegrit. El a murit la scurt timp după naștere, fără examinare post-mortem, în ciuda rănilor traumatice.

Într-un alt caz, un copil a murit la câteva ore după ce a fost externat din spital, în ciuda îngrijorărilor mamei că nu plânge sau că nu a reușit să-l hrănească niciodată după ce s-a născut.

Nottingham, care are unul dintre cele mai mari bugete din Marea Britanie, se confruntă în prezent cu cel puțin o duzină de plângeri de neglijență clinică din partea familiilor îndoliate și spitalul a plătit deja mai mult de 91 de milioane de lire sterline daune și costuri legale din 2010, inclusiv pentru 46 de cazuri de copii rămași cu leziuni permanente ale creierului și 19 născuți morti, precum și 15 decese ulterioare nașterii.

Directorul executiv și-a cerut scuze familiilor și a spus că se lucrează ca serviciile să devină mai bune

Documentele citate de The Independent arată că, în unele cazuri, observațiile medicale cheie lipseau sau nu s-au făcut niciodată, în timp ce altele erau complet inexacte.

Trustul NHS nu a reușit să investigheze în mod corespunzător unele decese timp de luni de zile și, în cazurile în care a făcut-o, detaliile erau greșite sau concluziile au fost îndulcite de conducerea superioară pentru a diminua criticile.

Un proiect de raport privind moartea bebelușului Harriet Hawkins în 2016 a fost schimbat de la concluzia că moartea ei a fost „atribuită direct” unor erori la a spune că moartea ei „ar fi putut fi evitată”.

Medicului legist din Nottinghamshire i s-a spus, de asemenea, că unele decese erau „de așteptat” când, de fapt, s-a constatat mai târziu, că au fost cauzate de neglijență gravă. În 2020, moartea unei mame după naștere a fost etichetată drept un incident cu „nu foarte grav”.

Părinții îndoliați cer răspunsuri pentru îngrijirea proastă a maternității la spitalul din Nottingham

Decesele și rănile evitabile combinate cu temerile de lipsă de acțiune au făcut paralele cu unitățile de maternitate din spitalele Shrewsbury și East Kent, ambele fiind subiectul unor anchete independente.

De când a dezvăluit amploarea scandalului maternității de la Shrewsbury, The Independent a militat pentru îngrijiri de maternitate mai sigure în NHS.

Acum, un martor a declarat pentru The Independent că o „echipă necalificată” de manageri a permis ca lipsa de personal să ajungă la niveluri periculoase, în timp ce cererile moașelor au fost ignorate, iar incidentele „măturate sub covor”.

Datele obținute de The Independent arată 201 cereri de neglijență clinică împotriva serviciilor de maternitate ale trustului din 2010, cu aproape jumătate depuse în ultimii patru ani.

Pentru 84 de cazuri, NHS a plătit despăgubiri de 79,3 milioane de lire sterline și alte 12,3 milioane de lire sterline în costuri juridice. Valoarea adevărată a reclamațiilor pentru neglijență este probabil să fie semnificativ mai mare, deoarece datele pot exclude plățile viitoare pentru a susține viața copiilor cu dizabilități.

În cele 201 cereri, s-au înregistrat 15 decese, 19 născuți morti, 46 de cazuri de leziuni cerebrale și 18 cazuri de paralizie cerebrală. Un total de 25 de cazuri au fost cauzate de întârzieri ale tratamentului, alte 15 de o incapacitate de a răspunde la o frecvență cardiacă fetală anormală și 13 au fost atribuite unor complicații nerecunoscute.

Au existat, de asemenea, 12 întârzieri sau eșecuri în diagnosticarea stărilor, 10 cazuri de îngrijire medicală inadecvată și un total de 16 cazuri care implică personal care nu a reușit să monitorizeze a doua etapă a travaliului atunci când femeile nașteau în mod activ. Numai această din urmă categorie a costat NHS 16 milioane de lire sterline.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`