Un grup de români supranumit „Banda șampaniei” face ravagii prin supermarketurile din Marea Britanie, anunță presa britanică

Un grup de români supranumit „Banda șampaniei” face ravagii prin supermarketurile din Marea Britanie, anunță presa britanică
Sursa foto: Pixabay

Cel puțin 73.000 de lire sterline însumând bunuri de ultimă generație luate în cadrul unei operațiuni „în stil mafiot” sunt investigate de poliție. Operațiunea „în stil mafiot” este condusă ca o afacere: grupul fură șampanie pentru a o duce apoi în Europa continentală, unde lipsa de vin a alimentat o piață neagră profitabilă, potrivit National Business Crime Solution (NBCS), citează Telegraph.

Banda este foarte bine organizată, în stilul unei afaceri de succes

Hoții – supranumiți „banda șampaniei” de NBCS – operează de obicei în grupuri de trei, membrii bandei purtând căști Bluetooth pentru a comunica și a se avertiza reciproc dacă agenții de securitate îi urmăresc.

Ei încearcă să se amestece printre cumpărători, ducând un cărucior cu rotile sau ducând un coș de supermarket pe culoarul cu alcool, luând apoi lejer sticle de șampanie de pe rafturi.

Un membru al bandei declanșează apoi în mod deliberat alarma de securitate pentru a crea o distragere a atenției, astfel încât altul să poată ieși din magazin cu bunurile furate.

„Este ca o operațiune în stil mafiot. Este condusă ca o afacere”, a declarat pentru BBC Sarah Bird, șefa serviciilor locale pentru NBCS.
Ea a spus că grupul a profitat „din plin” de deficitul de șampanie din Europa în urmă cu 18 luni, cauzat de o creștere a cererii post-Covid și de eșecul unor recolte.

Ea a spus că grupul are o ierarhie clară, cu oameni în frunte care îi instruiesc pe alții și un flux de angajați care au fost plătiți.
„Ei călătoresc într-un anumit loc, au o listă de cumpărături cu lucruri pe care trebuie să le fure. Ei fură mărfurile și primesc un tarif zilnic”, a spus Bird.

Banda șampaniei este responsabilă pentru 60 de incidente cu furturi în Marea Britanie

Banda care fură șampanie este una dintre cele 63 de grupuri criminale organizate din Marea Britanie care a furat cel puțin 2,4 milioane de lire sterline de bunuri în cinci ani, potrivit NBCS.

Dintre acestea, 26 de grupuri provin din Marea Britanie și Irlanda, restul fiind predominant din țările est-europene.
Banda șampaniei este originară din România și este responsabilă pentru 60 de incidente cu furturi în Marea Britanie, de la Gateshead la Bournemouth, potrivit datelor NBCS.

Acestea au fost înregistrate pentru prima dată de NBCS, care lucrează cu 100 de companii pentru a combate criminalitatea cu amănuntul, de la începutul anului 2023.

De atunci, au început să vizeze alte băuturi și carne pentru a servi noi piețe și și-au adaptat tactica atunci când magazinele iau contramăsuri.
„Inițial foloseau cărucioare pentru a scoate mărfurile din magazine”, a declarat Bird pentru BBC.

„Comercianții cu amănuntul au investit în tehnologia roților cărucioarelor pentru a opri cărucioarele în anumite puncte ale magazinelor. Așa că au început să folosească acum coșuri și saci pentru a scoate mărfurile.”

De asemenea, par să desfășoare zile de antrenament, un magazin din Harrogate raportând cel puțin șapte membri ai bandei în magazin în timpul unui furt. NBCS suspectează că noilor recruți li s-au „arătat șmecheriile”.

Bandele criminale organizate implicate în furturi sunt vizate de Proiectul Pegasus, care își propune să coordoneze informațiile și acțiunile poliției între diferite forțe și afaceri. Un total de 60 de arestări au fost efectuate în cadrul operațiunii în patru luni.
Furtul din magazine a atins un nivel record, cu 50 de infracțiuni înregistrate de poliție în fiecare oră în Anglia și Țara Galilor, o creștere de 30% într-un an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`