Creșteți cheltuielile în UE pentru cercetare la 220 de miliarde de euro sau veți fi învinși de SUA și China, avertizează experții

Creșteți cheltuielile în UE pentru cercetare la 220 de miliarde de euro sau veți fi învinși de SUA și China, avertizează experții
Sursa foto: Shutterstock

Un nou raport citează domenii în care UE rămâne în urma rivalilor săi și recomandă o creștere a cheltuielilor. Raportul, prezidat de fostul ministru portughez al tehnologiei Manuel Heitor, citează mai multe domenii în care cota de piață a Europei este în scădere sau semnificativ în spatele principalilor săi concurenți.

Ca să rămână competitivă, UE ar trebui să-și dubleze bugetul pentru cercetare

Uniunea Europeană ar trebui să-și majoreze următorul buget pentru cercetare și inovare la 220 de miliarde de euro – mai mult decât dublu față de cifra actuală – pentru a rămâne competitivă la nivel global, a avertizat un grup de experți într-un raport văzut de POLITICO înainte de lansarea sa.

Raportul, comandat de departamentul de cercetare al Comisiei Europene, evaluează cheltuielile pentru cercetare și inovare ale Europei în raport cu rivalii geopolitici, inclusiv Statele Unite și China.

Mai multe investiții în programul Orizont Europa „nu sunt o subvenție sau o cheltuială; sunt o investiție în viitorul nostru”, au spus experții, cerând o creștere de două ori a actualei sume de 95 de miliarde de euro pentru următorul program din 2028 până în 2034.

O astfel de creștere abruptă s-ar putea dovedi dificil de asigurat, deoarece există o presiune tot mai mare pentru cash-ul UE de 1,7 trilioane de euro pe șapte ani să finanțeze noi priorități, cum ar fi apărarea.

UE este mult în urma Chinei și SUA

Raportul, condus de fostul ministru portughez al tehnologiei Manuel Heitor, menționează mai multe domenii în care cota de piață a Europei este în scădere sau semnificativ sub principalii săi concurenți, cum ar fi cota UE de publicații științifice, cereri de brevete sau investiții publice și private în cercetare și inovare.

„În comparație cu SUA, UE nu reușește să extindă noi companii inovatoare pentru a deveni giganți la nivel mondial”, se arată în raport. „În plus, și parțial ca rezultat, UE a dezvoltat dependențe nedorite de anumite tehnologii critice”, se arată în comunicat.

Experții deplâng faptul că factorii de decizie politică nu au reușit să răspundă apelului de a crește cheltuielile în 2017, ceea ce a dus la „consecințe negative pentru competitivitatea europeană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:49 - ELena Lasconi: „Eu nu mă bazez pe PNL-ul lui Ciucă și Iohannis” / „Îmi doresc o guvernare de dreapta împeună cu PNL și UDMR, dar dragoste cu sila nu se poate”
21:31 - Elena Lasconi: Ciolacu și Ciucă, vinovați în egală măsură pentru banii aceștia pe care i-a pierdut acum Guvernul. Au pus din pix niște persoane, care nu erau profesioniste, în fruntea companiilor de stat (VIDEO)
21:29 - Alegătorii din statul american Georgia au mers la urne în număr record. Unul din șapte georgieni a decis deja cine vrea să-i fie președinte
21:28 - Elena Lasconi: Sunt câteva zeci de politicieni care au luat pe persoană fizică România
21:24 - Mihaela Bilic, sfaturi pentru sezonul friguros. „Degeaba luăm suplimente, riscăm să..”
21:19 - Elena Lasconi (USR): „Este o normalitate ca banii să ajungă la Primăria Capitalei și de acolo să fie distribuiți către sectoare”
21:00 - Puiul de hipopotam pigmeu care a devenit viral, Moo Deng, i-a inspirat pe cofetari care-și botează prăjiturile cu numele acestuia
20:58 - Ministrul Radu Oprea, după ce Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a plăților din PNRR: Nicio sumă nu este pierdută. Suspendat nu înseamă pierdut (VIDEO)
20:37 - Ministrul Economiei, Radu Oprea: “Cu certitudine, taxele nu vor crește anul viitor” (VIDEO)
20:36 - Obiecte în valoare de un milion de euro, găsite și postate pe site-ul Poliției. Autoritățile cer persoanelor păgubite să și le recunoască