Sume record, cheltuite de români pentru vacanțe. Care sunt destinațiile preferate de aceștia

Sume record, cheltuite de români pentru vacanțe. Care sunt destinațiile preferate de aceștia
Foto simbol: Pixabay

Aproape 6 miliarde de euro au fost cheltuite de români, pentru vacanțe, în primele opt luni ale acestui an. Astfel, la finalul 2024, suma ar putea ajunge la 9 miliarde de euro, cu 500 de milioane mai mult decât în anul precedent.

Potrivit datelor de la Banca Națională, doar în primele opt luni ale acestui an, 5 miliarde 900 de milioane de euro au fost cheltuite de români pentru cazare, servicii și bilete de intrare în atracții turistice. Suma uriașă înregistrată în anul curent poate fi comparată cu cu cea din 2019, un an considerat etalon pentru turismul local şi mondial.  În 2019, românii au lăsat în străinătate peste cinci miliarde de euro, potrivit Observator News.

Problema apare însă, atunci când tragem linie și vedem că în țara noastră intră mult mai puţini bani decât sumele pe care le lasă românii în străinătate. România a înregistrat doar 600 de milioane de euro în primele şase luni, un străin cheltuind la noi, în medie, puţin peste 3.000 de lei.

Românii, tot mai atrași de vacanțele în extrasezon

În cele trei luni de vară, turiştii români au cheltuit două miliarde 600 de milioane de euro, sumă similară cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Acest aspect subliniază tendința românilor de a se orienta tot mai des către călătorii în extrasezon, când prețurile scad, mai ales la biletele de avion.

Destinațiile preferate de români

Pe primul loc în clasamentul destinațiilor preferate de români este Italia, urmată de Grecia, Turcia, Anglia şi Spania. Mulţi au ales să-și petreaca vacanța şi în Tunisia sau Albania, țări care devin tot mai populare datorită preţurilor mici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`