Ce aliment a mâncat Nicu Ceaușescu pentru a se vindeca de ciroză hepatică. Dezvăluirile unui prieten, despre ultimii săi ani de viață

Ce aliment a mâncat Nicu Ceaușescu pentru a se vindeca de ciroză hepatică. Dezvăluirile unui prieten, despre ultimii săi ani de viață
sursă foto: captură YT

Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu, s-a stins din viață la 45 de ani, într-o clinică din Viena. Grav bolnav fiind, prietenii săi au încercat să-i redea starea de sănătate prin metode naturiste.

Comportamentul rebel i-a adus lui Nicu Ceaușescu numele de alint „Prințișorul”. De-a lungul vieții sale, s-a bucurat de compania multor prieteni, care, la rândul lor se bucurau de privilegiile pe care le aveau de pe urma relației cu fiul lui Nicolae Ceaușescu. Situația s-a schimbat însă, după căderea regimului comunist. Doar câțiva prieteni i-au rămas alături, iar ultima parte a vieții sale și-a petrecut-o chinuit de ciroză hepatică și varice esofagiene.

Nicu Ceaușescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav si nerespectarea regimului armelor si munițiilor. După rejudecarea cazului, sentința a scăzut până la 16 ani. În 1992 însă, a fost eliberat condiționat din închisoare din cauza stării de sănătate precare, potrivit Cancan.

Prietenii săi i-au găsit un refugiu și i-au propus urmarea unei diete stricte

Când ciroza hepatică s-a agravat, cei câțiva prieteni care i-au rămas au încercat să îl salveze fără ajutorul medicamentelor. Un apropiat al soților Nicolae și Elena Ceaușescu, pictorul Mihai Dumitru Martalogu, care era și șeful de propagandă pe județul Olt, a povestit gestul disperat pe care l-a făcut unul dintre prietenii familiei Ceaușescu.

„Pe Nicu l-am întâlnit când l-au adus de la București la Scornicești. Un prieten de-al nostru, Costică Șpac, avea o fabrică de mezeluri la Potcoava, lângă Scornicești. L-au adus acolo ca să aibă și el un refugiu. Era pe picioarele lui, dar foarte slăbit. L-am văzut când l-au dat jos din mașină”, a spus Dumitru Martalogu.

Nicu Ceaușescu a stat la ferma de lângă Scornicești timp de aproximativ trei săptămâni, timp în care, la recomandarea prietenilor, ar fi urmat un regim alimentar strict. Cu toții sperau că astfel, Nicu Ceaușescu ar fi câștigat lupta cu boala.

„Îi dădeau să mănânce numai măduvă de la vitele din fermă.  Nu știu cum au ajuns ei la tratamentul ăsta. Costică îmi spunea că Nicu începuse să se simtă mai bine, începuse să meargă, dar el era, de fapt, o nălucă”, a povestit Mihai Dumitru Martalogu.

Măduva de vită este cunoscută pentru numeroasele beneficii pe care le aduce organismului uman, fiind o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale. Măduva de vită conține vitamina B12, esențială pentru funcționarea sistemului nervos și producerea celulelor roșii din sânge.

Starea de sănătate a lui Nicu Ceaușescu s-a agravat

În ciuda eforturilor făcute de prietenii săi, afecțiunile de care suferea Nicu Ceaușescu s-au agravat. Astfel, pe data de 16 septembrie 1996, a fost internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București, cu hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică. O persoană a cărei identitate nu este cunoscută s-a oferit să-i plătească toate cheltuielile pentru a fi dus la o clinică din capitala Austriei, renumită pentru cei mai buni medici hepatologi.

Nicu Ceaușescu urma să fie operat, dar după ce organismul său a reacționat bine la tratamentul medicamentos, medicii au considerat că nu mai este necesară o intervenție chirurgicală. Chiar în ziua în care a aflat că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit și urma să fie externat, i s-a declanșat o hemoragie puternică la nivelul esofagului. Aproape de miezul nopții, Nicu Ceaușescu a murit.

Fiul cei mic al soților Ceaușescu s-a stins din viață pe 26 septembrie 1996, într-o clinică din Viena, la vârsta de 45 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`