Netanyahu anunță SUA că Israelul va lovi țintele armatei iraniene, nu cele nucleare sau petroliere

Netanyahu anunță SUA că Israelul va lovi țintele armatei iraniene, nu cele nucleare sau petroliere
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich

Washington Post raportează că Benjamin Netanyahu a transmis administrației Biden că Israelul este dispus să limiteze atacurile asupra Iranului la ținte militare, mai degrabă decât la instalațiile petroliere sau nucleare, anunță The Guardian.

Acțiunea de răzbunare a Israelului ține cont de alegerile din SUA

Citând oficiali anonimi, publicația scrie că acest lucru sugerează că Netanyahu ia în considerare un contraatac mai limitat ca răzbunare pentru atacul cu rachete al Iranului lansat la 1 octombrie.

Acțiunea de răzbunare ar fi calibrată pentru a evita percepția unei „interferențe politice în alegerile din SUA”, a spus oficialul familiarizat cu chestiunea, semnalând înțelegerea lui Netanyahu că amploarea atacului israelian are potențialul de a remodela cursa prezidențială.

Un atac israelian asupra instalațiilor petroliere iraniene ar putea duce la creșterea prețurilor la energie, spun analiștii, în timp ce un atac asupra programului de cercetare nucleară al țării ar putea șterge orice limită care a mai rămas în conflictul Israelului cu Teheran, declanșând o escaladare suplimentară și riscând un rol militar mai direct al SUA.

Planul declarat al lui Netanyahu de atac, unul similar cu strategia Israelului după atacul Iranului din aprilie, a fost întâmpinat cu ușurare la Washington.

Biden a spus că nu va susține un atac asupra site-urilor nucleare ale Iranului, iar piețele petroliere au fost alarmate din cauza perspectivei unui atac israelian împotriva câmpurilor petroliere iraniene.

Statele din Golf au făcut lobby la Washington pentru a opri Israelul să atace siturile petroliere ale Iranului, deoarece sunt îngrijorate că propriile lor instalații petroliere ar putea fi atacate de aliații Teheranului dacă conflictul se intensifică.

Într-o declarație care răspunde articolului din Washington Post, biroul lui Netanyahu a spus că „ascultăm opiniile Statelor Unite, dar vom lua deciziile noastre finale pe baza interesului nostru național”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:16 - Mircea Geoană îl provoacă pe Marcel Ciolacu la o dezbatere 1 la 1: „Știm că sondajele ne arată pe primele locuri” / „Dumneavoastră veți aduce susținerea politică, eu voi aduce cunoștințele și expertiza necesare” (VIDEO)
17:58 - Dominic Fritz: Singura șansă să intre în turul 2 un candidat de dreapta, un candidat reformator, care nu e al sistemului, este Elena Lasconi. Un tur 2 între Ciolacu și Simion ar spulbera încrederea românilor în democrație (VIDEO)
17:52 - Dominic Fritz, cu buldozerele în piețele din Timișoara: Au apărut tot felul de coșmelii în ultimii zeci de ani. Nu vreau să jignesc nicio țară, dar arată ca în Bangladesh și e și un pericol public (VIDEO)
17:37 - Dominic Fritz: Vedem o mentalitate de milițieni politici puși să îi pedepsească pe cei care sunt corecți în fața românilor, ca să păstreze privilegiile pentru cei care au făcut lege împreună cu clanurile de ani de zile (VIDEO)
17:20 - Bogdan Balanișcu, despre listele la parlamentare: Piedone este pe lista colegilor de la Giurgiu, în baza acelui protocol care există de foarte mulți ani între PSD și PUSL (VIDEO)
17:17 - David Popovici evită să mai conducă mașinile de la Ion Țiriac: „Acum am ocazia să spun”
17:03 - O femeie a evadat de 4 ori, cu scopul de a-și amenința fostul soț. Ce pedeapsă a primit aceasta
16:56 - Marilen Pirtea: Unii primari de sectoare se comportă ca niște baroni locali și doresc să își arate mușchii în anumite contexte (VIDEO)
16:52 - Daniel Fenechiu, întrebat cum a fost posibilă intabularea zonei Pieței Unirii: Pe parcursul procedurii de intabulare s-au întâmplat destul de multe erori (VIDEO)
16:37 - Radu Mihaiu: Faptul că un primar de sector autorizează lucrare de infrastructură mare în sine este ilegal (VIDEO)